A melanoma tünetei

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

A melanoma tünetei

A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. Az egyik legveszélyesebb és legrosszindulatúbb rákos megbetegedés. Korai szakaszában a beteg számára érzékelhető fájdalmat vagy ehhez hasonló feltűnő vagy könyen felismerhető tünetet nem okoz, míg el nem terjed a szervezetben és áttétet nem okoz. A melanoma a 8. leggyakoribb daganattípus, amely halálhoz is vezethet, ezért évente el kell menni rákszűrésre, hogy idejében felismerjék a betegséget!

Mi a melanoma?

  • A melanoma a bőr legfelsőbb rétegében megtalálható melanoyták, vagyis festéktermelő sejtek rosszindulatú elváltozása.
  • A melanoma a rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, az egyik legagresszívebb rákfajta: a melanoma már egy-két év leforgása alatt halálhoz vezethet.

Mennyire fontos a melanoma korai felismerése?

A melanoma korai felismerése azért nagyon fontos, mert ugyan amíg a melanoma nem terjed tovább a bőr legfelső rétegeiből – ahol nincsenek se vér- sem nyirokerek –, addig más testrészekbe nem tud áttétet képezni, és ebben a fázisban kimetszéssel az áttétek kialakulása megakadályozható, de amint eléri a vér- és nyirokereket, a belső szervekbe, a nyirokcsomókba, az agyba, a májba, a csontokba, a tüdőbe is áttétet adhat. A késői felismerés következtében a betegek közel 50 százaléka szervi áttétben elhalálozik, míg a korai felismerés esetében a betegek 90 százaléka túlélheti a betegséget. Tehát minél később ismerjük fel a melanomát, annál nagyobb az esélye, hogy halált okozzon. Ezért fontos a prevenció és a korai felismerés, ezért javasoljuk az évenkénti anyajegyszűrést, hogy még idejekorán fény derülhessen az elváltozásra, és még időben eltávolíthassuk a melanomát.

Mik a melanoma tünetei?

A melanoma korai stádiumban egy szokványos anyajegyhez hasonlít, szakavatatlan szem számára szinte felismerhetetlen. Azonban ha azt érzékeli, hogy egy anyajegy szélei nem szabályosak, elkezd nőni vagy viszketni, vagy egyéb változáson megy keresztül, akkor azonnal forduljon orvoshoz. A melanoma előfordulása gyakoribb azokon a területek, ahol a nap- vagy a szolárium sugarai sokszor érik a bőrt, ráadásul minél idősebbek vagyunk annál több az esélyünk a melanomára a környezeti ártalmak miatt. Azt javasoljuk, hogy évente keresse fel bőrgyógyászát, mert az anyajegyek alapos és rendszeres szűrővizsgálata az életét mentheti meg!

Bővebben a melanomáról itt!

A melanoma szűrésről bővebb információ itt!

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: