Anyajegyek vizsgálata, eltávolítása

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Anyajegyek vizsgálata, eltávolítása

Anyajegyei szinte mindenkinek vannak, de nem biztos, hogy az életünk során bármilyen problémát is fognak nekünk okozni. Ugyanakkor a melanoma, a rosszindulatú bőrrák elleni küzdelem legfontosabb része a megelőzés, illetve a betegség minél korábbi felismerése, ezért évente ajánlott a bőrgyógyászati szűrővizsgálat, az anyajegyszűrés. Az anyajegyek vizsgálatáról és eltávolításáról beszélt Dr. Vass Ilona bőrgyógyász kozmetológus.

Anyajegynek nevezzük a bőrön a bőrtől színében vagy szerkezetében  elkülönülő jóindulatú elváltozásokat. Az anyajegy lehet pigmentált, barna vagy bőrszínű, illetve akár vöröses színű elváltozás. Léteznek velünk született és szerzett anyajegyek, melyek többfélék lehetnek.

A velünk szültetett anyajegyekkel is foglalkoznunk kell, nem csak a szerzett anyajegyekkel. Ilyen gyakori veleszületett elváltozás például az úgynevezett állatbőr naevus. Ezek az elváltozások akár nagy méretűek is lehetnek, szőrös a felszínük és az állat szőrére emlékeztetnek. A naevusokból felnőttkorban gyakran kialakulhatnak rosszindulatú elváltozások, ezért nem szabad őket megsérteni vagy felsérteni. Gyerekek esetében főleg a csúszdázáskor és az uszodában kell odafigyelni rájuk, hogy ne érje őket irritáció.

Az életünk során szerzett anyajegyek a napfény hatására, vagy genetikai hatásra keletkeznek a bőr felszínén. A genetikának nem csak az anyajegy kialakulásában van szerepe, hanem a későbbi rosszindulatú elfajulás, például a melanóma megjelenésében is.

Bőrrák veszély

A doktornő elmondta, hogy szerencsére egyre nagyobb divat a fehér bőr, ami annak is köszönhető, hogy a híres színésznők szép fehér bőrrel jelennek meg a nyilvánosság előtt és tudatosan védik magukat a naptól. Sajnos, a fiatalok körében ez még mindig nem divat: télen szoláriumba járnak, nyáron pedig süttetik magukat a napon. Ez azért nagyon veszélyes, mert így nagyobb a kockázata annak, hogy ép, egészséges bőrön alakul ki rosszindulatú elváltozás, vagyis melanóma. Hozzátette: sokan érkeznek úgy bőrgyógyászhoz, hogy észrevettek magukon egy új anyjegyet vagy ahhoz hasonló bőrelváltozást, és kifejezetten azt kérik, hogy a bőrgyógyász vizsgálja meg ezt.

A legfontosabb a megelőzés

A bőrgyógyász kozmetológus szerint bármilyen furcsán is hangzik, már gyerekkorban el kell kezdeni figyelni és óvni a bőrt. A gyermekek fényvédelemmel kapcsolatos szokásait úgy kell kialakítani, hogy azok a későbbiekben megszokottá váljanak, tehát természetes legyen a gyermek számára, hogy amennyiben kimegy a napra, akkor lekeni magát fényvédő krémmel, sapkát vesz fel, ha focizik a társaival, nem veszi le magáról a fényvédelmet biztosító ruhákat. Ha az ember például külföldön jár, akkor sokszor láthat a tengerparton olyan kisgyerekeket, akiken kis hosszú ujjú felső vagy hosszúszárú nadrág van, és olyan kis sapka, ami hátul is védi a nyakat. Ezek nagyon gyakran olyan anyagból készülnek, amelyek fényvédővel vannak impregnálva, vékonyak és nem zavaróak a gyerek számára. Felnőtt korban is ügyelni kell a fényvédelemre, javasolni szoktuk a vékony, de hosszú ujjó felsőt, nyári kalapot.

A szolárium ártalmas

Dr. Vass Ilona bőrgyógyász azt kéri, hogy kerüljük a szoláriumokat, mert nem csak a napfény ártalmas. Az is ártalmas, ha gyakran ki vagyunk téve az UV fénynek, hiszen a bőrünknek nincs ideje regenerálódni, nem tudnak beindulni azok a mechanizmusok, amelyek ezt elősegítenék. Sajnos ezek a folyamatok a kor előrehaladtával egyre inkább lelassulnak. Hozzátette, hogy vannak olyan készítmények, amelyek DNS védő hatóanyagot tartalmaznak és az arcunkra és a testünkre kenhetjük őket arckrémek vagy testápolók formájában.

Önvizsgálat és évenkénti anyajegyszűrés

A doktornő azt javasolja, hogy ha valaki felfedezett magán egy új, gyanús anyajegyet, azonnal vizsgáltassa meg bőrgyógyásszal. Az anyajegy vizsgálat kétféleképpen történhet: az egyik, hogy a bőrgyógyász kézi dermatoszkóppal – bőrre helyezhető mikroszkóppal – végzi el a vizsgálatot. A dermatoszkóppal a pillanatnyi állapot vizsgálható, és az eredmény fényében eldönthető, hogy mi a teendő az adott anyajeggyel. A másik, korszerűbb eljárás illetve ezsköz a digitális dermatoszkóp, mely egy számítógépes, kamerával ellátott digitális mikroszkóp, mellyel 30-40-szeres nagyításban vizsgálható az anyajegy. A készülék polarizált fénnyel működik és a felhám alsó rétegét is lehet vele lelátni, a képet pedig rögzíteni is tudja a számítógép merevlemezén. Ezzel az eszközzel végzett vizsgálatot a beteg is nyomon követheti a monitoron, ahol ő is kinagyítva látja a vizsgálat alatt álló anyajegyét. A kép tehát  elmenthető a számítógép merevlemezén, így az a későbbiekben visszakereshető, egy későbbi időpontban összevethető az anyajegy képe önmagával, tehát fény derülhet arra, ha egy anyajegy a két vizsgálat közt változott.

Előfordul, hogy a látottak alapján egy anyajegyet el kell távolítani. Ezen kívül van, hogy egy anyajegy gyanús, ebben az esetben 3 hónappal később újra meg kell ismételni a vizsgálatot. Ilyenkor a két vizsgálati eredményt összehasonlítjuk és megnézzük, hogy hol van változás.

Annak, akinek több mint 50 anyajegy található meg a testén és ezek különösen nagyok, szabálytalanok, szabálytalan színűek, azoknak gyakrabban kell vizsgálatra jönniük, félévente. A többieknek évente ajánlott a szűrővizsgálat.       

Miért kell eltávolítani az anyajegyeket?

A legfontosabb, hogy a különböző anyajegyeket különböző eszközökkel kell eltávolítani. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy ha valakit egy anyajegy azért zavar, mert számára kellemetlen helyen van – gyakran megsérül, kilóg a ruhából –, de pillanatnyilag semmiféle elváltozás nem tapasztalható rajta, akkor annak eltávolításának nincsen semmi akadálya. Ha barna, pigmentált az elváltozás, akkor mi a szikével történő sebészi módszert ajánljuk, mivel ebben az esetben a kivágott anyajegy szövettani vizsgálatra alkalmas marad. Ha az anyajegy egy bőrszínű növedék, pigment nélküli anyajegy, akkor nem feltétlenül kell a szikéhez ragaszkodni, ebben az esetben lézerrel vagy koagulációval is eltávolíthatjuk, ekkor szövettani vizsgálatot nem lehet végezni, mivel a lézer és a koagulátor roncsolja, elpárologtatja az elváltozást.

Bármilyen módon is kerül eltávolításra az anyajegy, célunk, hogy a legkisebb heg maradjon utána.  

Amennyiben sebészeti úton, szikével kell eltávolítani az anyajegyet, akkor figyelembe kell vennünk a szakmai szabályokat: ha rosszindulatú ugyanis az anyajegy, akkor meg van rá a szabály, hogy mekkora biztonsági zónával kell azt kimetszeni, ekkor az esztétikai szempontokat ennek alá kell rendelni a beteg érdekében. A sebész természetesen ebben az esetben is figyelembe veszi a bőr hasadási vonalait, olyan irányba vágja, hogy a lehetőség szerint a legszebb legyen.

Sérült anyajegyek

Van, hogy egy anyajegy sérül. Ez nem a legszerencsésebb. Jellemzően egy sérülés semmilyen problémát nem okoz, de ha krónikusan, rendszeres irritációnak van kitéve az anyajegy – például a melltartó pántja, vagy a nadrág bevágása miatt –, akkor az anyajegy eltávolítását szoktuk javasolni.

Melanóma

Sajnos a melanóma egyike a rosszindulatú bőrdaganatoknak, és a daganatok közül is az egyik legveszélyesebb. Ez az elváltozás a bőr felszínén van, látszik, tehát az embernek ezért észre kellene venniük. Ugyanakkor sajnos sok olyan betegünk van, aki úgy érkezik hozzánk, hogy az elváltozást már két éve felfedezte, de mire megmutatja, már lehet, hogy késő. Azt tanácsoljuk, hogy ha valaki észreveszi, hogy elváltozás van a testén, ami esetleg viszketni kezd, növekszik, sötétebbé válik, a széle változik, akkor azonnal forduljon bőrgyógyászhoz, egy percet sem szabad várni. Ha időben eltávolításra kerül egy úgynevezett in situ stádiumban levő melanóma, akkor általában a sebészi kimetszés elegendő és nincs szükség további kezelésre. További megfigyelésre, ellenőrzésre viszont vissza kell jönni!

Azt javasoljuk, hogy ha bőrelváltozást tapasztal, akkor minél előbb jelentkezzen be magánrendelésünkre!

Megjelent: 
,
2013. december 20.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: