Bőrszépítő vitaminok

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Bőrszépítő vitaminok

A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára az élettani folyamatokhoz, a sejtek anyagcseréjéhez és megfelelő működéséhez. Nem termelnek energiát, és kis mennyiségben kell fogyasztani őket a megfelelő hatás kifejtéséhez. Megfelelő, vagy éppen elégtelen bevitelük az egész szervezet, így a bőr egészségére is hatással van: a bőr elváltozásai jelezhetik bizonyos vitaminok hiányát, illetve bizonyos bőrproblémák orvosolhatók a megfelelő vitamin bevitelével.

Egészséges felnőtt emberben, normális vegyes táplálkozás esetén ritkán észlelünk akár vitaminhiányos állapotot, akár túladagolási tüneteket. Vitaminhiányhoz vezethetnek az egyes betegségek, elsősorban gyomorbél rendszeri problémák miatt kialakuló feszívódási zavarok, valamint az egészséges bélflórának a tartós antibiotikumvagy kemoterápiás kezelés miatt bekövetkező pusztulása. Leromlott állapotú betegek, idős emberek, alkoholisták, drasztikusan fogyókúrázók szervezetébe a mégoly kis mennyiségben szükséges vitamin sem jut be, esetükben szintén észlelhetjük a vitaminhiányra jellemző tüneteket.

Kétféle vitamintípus

A vízben oldódó vitaminok gyorsan felszívódnak, és gyorsan ki is ürülnek a szervezetből, a táplálékból vízzel kivonhatók (a B vitamincsoport, a C és P vitaminok tartoznak ide). A zsírban oldódó vitaminok lassan szívódnak fel, a szervezetben felhalmozódhatnak, a táplálékból zsíroldó szerekkel vonhatók ki (idetartoznak az A, D, E és K vitaminok). Cikkünkben csak azokkal a vitaminokkal foglalkozunk, amelyeknek a bőrre jelentősebb hatással vannak.

B2-vitamin (riboflavin)

Hiánya esetén a bőrön és nyálkahártyákon láthatunk elváltozásokat, például a száj és orr körül, a külső nemi szervek bőrén gyulladásos tüneteket, a száj kiszáradását, a szájzug berepedezését. Forrásai: tojás, máj, élesztő, répa, narancs.

B3-vitamin (PPvitamin, nikotinsav)

Sokszor nehéz felismerni a hiánybetegséget. Tünetei: a bőrön a napfénynek kitett területeken barnás foltok, hólyagok jelennek meg. A beteg végtagfájdalmakat panaszol, apátiás, depressziós. A nyelven, a szájnyálkahártyán és a nemi szerveken égő, viszkető érzés kíséretében bőrgyulladás jelentkezik.

Forrásai: búza és egyéb gabonanövények korpája, tej, hús, tojás, élesztő.

B5-vitamin (pantoténsav)

Hiánya nagyon ritkán fordul elő. Jelenlétében gyorsul a haj növekedése, serkenti a szőrtüszők működését, egyesek szerint az őszülési folyamatot lassítja.

Forrásai: máj, élesztő, tojás, tej, halikra, méhpempő.

H-vitamin (biotin)

Megfigyelték, hogy hiánya esetén fokozódik a faggyútermelés, seborrhoeás bőrgyulladás lép fel. Pattanásos, mitesszeres, faggyúmirigyproblémás bőrre ajánlott készítményekben a fenti megfigyelésekre hivatkozva használják.

Forrásai: burgonya, tej, tojás, máj, élesztő.

C-vitamin (aszkorbinsav)

Klasszikus hiánybetegsége a skorbut, amely régen a hajósokat, katonákat támadta meg. Jellegzetes bőrtünetei a szőrtüszők körüli fokozott elszarusodás, pontszerű bevérzések, valamint a fogínyvérzés, a száraz bőr. Erős antioxidáns, megakadályozza a szabad gyökök képződését. Szerepe van a kollagénszintézisben is. Redukáló hatása, illetve a tirozinanyagcserében való közreműködése alapján a bőr halványítására szolgáló készítményeknek is alkotóeleme.

Forrásai: csipkebogyó, zöld növényi részek, paprika, citrusfélék, gyümölcsök, zöldségfélék.

A-vitamin (retinol)

Szabályozza a hám differenciálódását, a faggyútermelést. Ellenállóvá teszi a bőrt a fertőzésekkel szemben. Zsírban oldódó vitamin, így hiánya és túlzott bevitele egyaránt tüneteket okoz. Hiánya esetén szürkületi vakság, a bőr fokozott elszarusodása, fertőzésekre való erőteljesebb hajlam jelentkezik, túladagolása hámlást, viszketést, hajhullást, körömelváltozást okoz. Az utóbbi években forgalomba kerültek olyan hatékony gyógyszerek (Avitaminszármazékok), amelyekkel jelentős javulást érhetünk el súlyos pikkelysömörös vagy egyéb veleszületett szarusodási zavarral küzdő betegek, illetve a más módon nehezen befolyásolható pattanásosság kezelésében.

Forrásai: gabonacsíra, hüvelyesek, zöldségek, máj, tojássárgája, vaj.

E-vitamin (tokoferol)

Kozmetikai készítményekben mint a bőr öregedését gátló, "antiageing" vitamint alkalmazzák. Jó hatásúnak találták tág pórusú, mitesszeres bőr kezelésében. Állatkísérletekben hiánya a vérképző, az ideg és izomrendszer rendellenességeihez, terméketlenséghez vezetett.

Forrásai: gabonacsíra, saláta, tojássárgája, máj, tej, vaj.

D3-vitamin

Nagy része a bőrben, napfény hatására képződik. Gátolja a hámsejtek növekedését, befolyásolja differenciálódásukat. Ezt a hatását használják ki a pikkelysömör kezelésében. Túladagolása és hiánya egyaránt a mész és foszforanyagcserére van hatással (csontképződés zavarai, kalciumlerakódás a bőrben).

Forrásai: tőkehalmáj, csukamájolaj, állati zsírok, tojás.

Bár sokféle szintetikus vitaminkészítmény van forgalomban, törekedjünk arra, hogy a szükséges vitaminmennyiséget megfelelő táplálkozással juttassuk be szervezetünkbe.

Megjelent: 
,
2014. augusztus 12.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: