Függőséget okoz a szolárium

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Függőséget okoz a szolárium

Függőséget okoz a szolárium - ezt állítják amerikai kutatók. Szerintük, ha valaki rendszeresen szoláriumozik, de éppen akadályoztatva van és nem tud elmenni szoláriumba, akkor olyan elvonási tünetei lesznek, mint egy kábítószerfüggőnek. A pszichiáterek már ismerik ezt a fajta betegséget, a páciensek általában olyan lányok, akik bár kreol bőrűek mindig fehérnek látják magukat, ezért hetente többször mesterségesen barnítják magukat. Ez egy új betegség, tanorexia a neve.

Dr. Vass Ilona bőrgyógyász, kozmetologós a műsorban elmondta, hogy neki is volt olyan betege, aki naponta kétszer ment szoláriumba, mert úgy érezte, hogy délutánra kifehéredik. A függőséggel kapcsolatban szerinte két dolgot külön kell kezelnünk: az egyik a tanorexia, amikor a beteg fehérnek látja magát és sosem elégszik meg a bőre barnaságával, a másik, amikor azért jár szoláriumba, mert jobb lesz a körérzete és boldogabbnak érzi magát tőle. A szoláriumozás közben – a napozás közben is – ugyanis boldogsághormon szabadul fel és erre neki újra és újra szüksége van. Egyik sem egészséges és mindkét esetben sokszorosára nő a bőrrák kialakulásának a kockázata.

Dr. Vass Ilona elmondta, hogy már az is rendszerességnek számít, ha valaki nem hetente, hanem kéthetente megy szoláriumba. Veszélyes is, mert a szoláriumozás közben UV fény ártalomnak tesszük ki magunknak, még ha nem is ugyanaz a spektruma a szoláriumnak, mint a napfénynek, de mégis káros UV fény éri a bőrünket. Különösen ártalmas, ha az ember egy ugyanazon napon szoláriumozik és fekszik ki a napra napozni. Hozzátette, hogy vannak olyan készítmények, amelyek növényi hatóanyagot tartalmaznak, védik és regenerálják a bőr sejtjeinek az örökítő anyagát a DNS-t, ami a napfénytől, szoláriumfénytől, UV-fénytől károsodik. Felhívta rá a figyelmet, hogy mindig védjük, óvjuk a bőrünket a nap káros sugaraival szemben.

Tudj meg még többet a tanorexiáról!

Tudj meg még többet a bőrrák tüneteiről!

Megjelent: 
,
2011. augusztus 19.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: