Ismerje meg bőrtípusát

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Ismerje meg bőrtípusát

Jön a nyár, a fürdőruha szezonja, egyből fény derül arra is, kinek mennyire ment el a színe a hosszú tél alatt. Amilyen gyorsan csak tudunk, újra formába akarunk lendülni minden téren, így a fakóságunknak is véget kell vetni. Komoly veszélyeket is rejteget azonban a napozás, a leégés nem csak kellemetlen. Akár melanoma, vagyis bőrrák kialakulásának veszélye is fennáll mértéktelen napozás esetén.

Régi tévhit, hogy a napbarnított bőr egészséges. A barnulás igazából bőrünk védekező reakciója az UV sugárzás ellen, a barnás színt adó festékanyag termelődése fokozódik, egyre nagyobb mértékben kerül a felsőbb bőrrétegekbe, így lesz bőrünk fokozatosan egyre barnább. Nem csak a hófehér bőrűek égnek le. De mit jelent az, hogy valakinek fehér vagy mondjuk kreol az alap bőrszíne? Honnan tudhatjuk, ki mennyire bírja a napot?

Bőrtípusok

A szakértők hat különböző bőrtípust különböztetnek meg, azonban ebből Közép-Európában eredetileg csak az első négy fordul elő. Bőrtípusunk ismerete segíthet nekünk abban, hogy megállapítsuk, mennyi időt tölthetünk „büntetlenül” a nap fényében sütkérezve.

Milyen bőrtípusok léteznek?

Jellegzetességek

I. bőrtípus

II. bőrtípus

III. bőrtípus

IV. bőrtípus

Bőr

Feltűnően világos

Világos

Világos, világosbarna

Világosbarna

Haj

Vörös, szőke

Világos vagy közép szőke

Barna

Sötétbarna vagy fekete

Szem

Világoskék vagy zöld

Kék, szürke vagy zöld

Barna

Barna

Szeplők

Erősen

Ritkán

Nincsenek

Nincsenek

Leégés

Nagyon fájdalmas

Fájdalmas

Ritkábban fájdalmas

Alig fájdalmas

A bőr reakciója a napra

Mindig gyorsan leég, és nem barnul

Könnyen leég, nagyon nehezen barnul

Jól barnul, csak intenzív napsugárzásban ég le

Gyorsan erősen barnul igen ritkán ég le

UV érzékenység

Nagyon érzékeny

Érzékeny

Kevésbé érzékeny

Kevésbé érzékeny

 

Ha ezek alapján sikerült beazonosítanunk melyik bőrtípusba is tartozunk, már könnyebben hozunk jó döntést a napozás mennyiségével kapcsolatban. A napozás örömforrás is lehet, de a déli órákban semmiképp ne tartózkodjunk a tűző napfényben, mert ekkor a legmagasabb a leégés kockázata, még a barnább bőrűeket is könnyen lekapja a déli napsugárzás. Ha mégis leégünk, igyunk sok vizet, és kenjük be bőrünket nyugtató krémmel. Óvatosnak kell tehát lennünk a napozás kockázatos is, de szervezetünknek szüksége van az éltető napfényre. Kellemes napozást, kellemes nyarat!

Megjelent: 
,
2014. augusztus 12.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: