Mi állhat a női kopaszodás hátterében?

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Mi állhat a női kopaszodás hátterében?

Dr. Vass Ilona, a PRE - Phrama magánbőrgyógyászat bőrgyógyász kozemtológusa az RTL Klub Minden Reggel című műsorában beszélt arról, hogy mi állhat a női kopaszodás hátterében.

A doktornő az interjúban elmondta, hogy a férfiaknál elnézik, ha egy bizonyos kor után elkezdenek kopaszodni és idővel a fejük tetején megritkul a haj. Férfias dolognak tartják, és ezzel általában el is van intézve, nem foglalkoznak vele tovább. A női hajkorona azonban ennél sokkal kényesebb téma, a nők fokozottan odafigyelnek arra, hogy mikor és mennyi hajszálat veszítenek. Egy átlagos embernek körülbelül 100.000 hajszála van és ennek 10-15 százaléka van nyugvó fázisban, ezek azok a hajszálak, amik előbb-utóbb ki fognak hullani. A nők esetében átlagosan 100 hajszál az, aminek az elvesztése még természetesnek mondható, ha ennél többet észlel valaki, akkor azt már kórosnak minősítjük, így érdemes vele orvoshoz fordulni.

A bőrgyógyász doktornő elmondta, hogy jellemzően más kiváltó okai lehetnek a kóros hajhullásnak a fiatalabb és az idősebb korosztály esetében. A fiataloknál a kiváltó ok nagyon sokszor valamilyen hiánybetegségre vezethető vissza: lehet ez vashiány – aminek többnyire hormonális probléma vagy a fogyókúra áll a háttérben, hiszen a fogyókúrázó megvon magától bizonyos típusú táplálékokat,  amivel a vitaminok, ásványi anyagok bevitt mennyisége is csökken –, de a cink hiánya is kiváltó tényező lehet.

Fentieken túl befolyásolhatja még a hajhullását, a pajzsmirigyhormon, aminek mind a túlműködése, mind az alulműködése kopaszodáshoz vezethet. A bőrgyógyász doktornő hozzátette, hogy a kopaszodás jellegéből is le lehet vonni következtetéseket: ha például (akár férfiaknál, akár nőknél) azt látjuk, hogy a homlok egyre magasabb lesz, tehát a haj ilyen módon húzódik vissza, akkor ott nagy valószínűséggel hormonális problémák vannak. Kifejtette, hogy nagyon nagy szerepet játszik még a hajhullás kialakulásában a stressz, valamint a gócok. Utóbbiak lehetnek úgynevezett néma gócok is, mint például a fogászati tályog, amit ugyan a beteg sokszor nem is vesz észre, de egy góckutatás során, ha fogorvos ezt felfedezi és kezeli, akkor a góc következményeként kialakult hajhullás is megállítható.

A doktornő az interjú végén kifejtette, hogy mindig egyénre szabott terápiát kell alkalmazni, hogy sikeres és gyors legyen a gyógyulás. Az orvos elsődleges feladata ezért egy hajhullás problémájával orvoshoz forduló betegnél az anamnézis felvétele - a beteg kórtörténetének, valamint jelen panaszainak részletes és pontos megismerése és rögzítése –, mert sokszor már ezen a ponton kiderül, hogy mi áll a hajhullás háttérben. A hajhullás okainak feltárására tervezett TrichoScan készülékkel  meg lehet vizsgálni, hogy hány százaléka van nyugvó, illetve alvó növekedési fázisban a hajszálaknak, így a vizsgálat eredményéből következtetni lehet arra, hogy hormonális, góc vagy hiánybetegségre vezethető-e vissza a hajhullás. A terápia része lehet a vas és cinkpótlás, a hajszálak szőrtüszőinek vérbőségfokozása, ami erősíti a hajszálakat és segíti a pihehajszálak és a vékony hajszálak erősödését. Egy másik terápiás módszer a mezoterápia, amivel közvetlenül a hajszálakhoz juttatunk be ásványi anyagokat és vitaminokat, így segítve elő a haj növekedését és megerősödését.

Ha a fenti tünetek valamelyikét észleli önmagán, forduljon bizalommal bőrgyógyászainkhoz!

Megjelent: 
,
2014. november 26.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: