Szolárium és tartós szőrtelenítés a bőrgyógyász szemszögéből

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Szolárium és tartós szőrtelenítés a bőrgyógyász szemszögéből

A DunaMédia Sziget Magazin rovatában Dr. Szokolai Erzsébet bőrgyógyász, kozmetológus beszélt a szolárium káros hatásairól és a tartós szőrtelenítésről.

Bőrrák és a szolárium

Dr. Szokolai Erzsébet bőrgyógyász, kozmetológus egyértelműen kijelentette, hogy a szolárium káros hatással van az emberi szervezetre: a szoláriumcsövek által sugárzott UVA és UVB sugarak különböző bőrproblémák okozói: az UVA felelős a bőr öregedéséért, a ráncosodásért, az UVB pedig szerepet játszik a bőrrák kialakulásában. A bőr barnulását az UVA sugarak idézik elő, így a szoláriumcsöveknek elvileg csak ilyen sugarakat lenne szabad kibocsátani, ennek ellenére sok esetben a mérések azt mutatják, hogy egyes szoláriumcsövek bizonyos mennyiségű UVB sugarakat is kibocsátanak. A Doktornő felhívja a figyelmet arra is, hogy a szoláriumhasználatnak nem rövid, hanem hosszú távon mutatkoznak meg a káros következményei, így a szoláriumba járók azonnal nem látják a problémákat, csak később, évek vagy évtizedek múltán derül ki, hogy mit is tettek a bőrükkel.

A Doktornő elmondta, hogy több mint 14 éve a fő szakterülete a bőrrákszűrés, és már több fiatal páciensét elvesztette, mert nem mentek el időben megvizsgáltatni az anyajegyeiket, tehát későn fordultak orvoshoz. Volt olyan fiatal betege, aki tanorexiás volt, az az szoláriumfüggőségben szenvedett, soha nem érezte magát elég barnának, és ezért naponta kétszer is meglátogatta a szoláriumot. Sajnos ő is azok közé tartozott, aki későn ment el rákszűrésre, csak olyan stádiumban derült fény melanomájára, amikor már késő volt. A bőrgyógyász doktornő hozzátette, hogy egy melanoma kialakulhat már régóta meglévő anyajegyből, és újonnan képződött bőrkinövésből is. Azt javasolja a szolárium használóknak, hogy ha nem tudják ezt a tevékenységet kizárni az életükből, akkor rendszeresen, félévente menjenek el melanoma szűrésre. Hozzátette, hogy már több országban tettek megelőző intézkedéseket a hatóságok, és betiltották a szoláriumokat, például Kolumbiában és Ausztráliában tilos a szoláriumozás. Ezekben az országokban nagyon komolyan veszik a napon eltöltött időt is, a strandokon figyelmeztetik az embereket a napfény veszélyeire, komoly energiát fektetnek a felvilágosításba. Az említett országokon kívül jó példával jár elöl  szomszédunk Ausztria is, ahol 18 év alatt tilos szülői engedély nélkül szoláriumozni. A Doktornő úgy véli, hogy előbb vagy utóbb sokkal tudatosabbak leszünk, ugyanis egyre több bőrrákos lesz az ismeretségi körünkben, ami nagy visszatartó erő lehet a későbbiekben. Hozzátette, hogy a a 30-40 évesek körében sajnos már a vezető halálok a melanoma. A betegség nem válogat, nőket és férfiakat egyaránt veszélyeztet. Szerinte tudatosabban kellene élnünk, figyelnünk kellene magunkra: ha egy anyajegy elkezd viszketni, a színe megváltozik, a széle egyenetlenné válik vagy növekedni kezd, akkor mindenképpen orvoshoz kell vele fordulnunk. A bőrgyógyász kifejtette, hogy a napfény és a szolárium mellett a stressz és a hormonális változások is rizikófaktort jelentenek, vannak olyan páciensei, akiknél a terhesség vagy a szoptatás után kezdett el rossz irányba változni egy anyajegy. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vigyáznunk kell a gyerekekre, mivel az első 18 év alatt történt napégések meghatározóak: ha valaki sokszor szenved napégést gyermekkorában, annak nagyobb az esélye arra, hogy később bőrrákos legyen.

Tartós szőrtelenítés

A Doktornő a műsorban elmondta: ha valaki szeretne tartósan szőrteleníteni, akkor arra a lézeres szőrtelenítést és az IPL azaz villanófénnyel való kezelést ajánlja. Ezeket a kezeléseket mindig egy konzultáció előzi meg: megállapítják, hogy milyen típusú a páciens bőre, a szőrét milyen energiával kell kezelni, hogy ne égjen meg a bőre a kezelés során. A kezelés időszaka alatt természetesen nem szabad se napra, se szoláriumba menni, ezért is ajánlják a téli időszakot a szőrtelenítésre. A beavatkozások hossza attól függ, hogy melyik testrészen végzik a szőrtelenítést: ha például az állon vagy az arcon, akkor 4 hetente kell megismételni a kezelést, ha például egy férfi hátán, akkor pedig 6 hetente. Hangsúlyozta, hogy ezek a módszerek a közhiedelemmel ellentétben nem végleges, hanem tartós megoldást adnak. Ennek oka egyszerű: ahová a lézerfény vagy villanófény lejut, ott roncsolódik a szőrtüsző, és azon a helyen biztosan nem fog már szőr kinőni, denéhány milliméterrel arrébb új szőr növekedhet egy olyan szőrtüszőből, amelyben a kezelés során nem volt még szőrszál.

Megjelent: 
,
2015. január 23.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: