Tudástár

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59

Tudástár

Ismerje meg a bőrgyógyászat területén használt fogalmak, kifejezések jelentését.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Ajakfeltöltés injekcióval

Ráncok, redők elsimítása, az ajak teltté, érzékivé formálása a szervezetben természetesen is jelenlévő hialuronsav segítségével, kockázatmentesen.

Általános bőrgyógyászat

Bőrgyógyász szakorvosaink több-tízéves tapasztalat birtokában, és a legkorszerűbb diagnosztikai berendezések segítségével diagnosztizálják és kezelik bőrproblémáit.

Anyajegy eltávolítás

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosaink és plasztikai sebészünk szakszerűen távolítják el az anyajegyeket és bőrkinövéseket.

Amennyiben bőrnövedéket tapasztal magán vagy családja bármely tagján, ami esetleg viszketni kezd, növekszik, sötétebbé válik, a széle változik, akkor ne késlekedjen, azonnal forduljon bőrgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez.

Anyajegy vizsgálat

Az anyajegy vizsgálatát bőrgyógyász szakorvos végzi egy speciális eszközzel, az ún. dermatoszkóppal. Ma már egyes bőrgyógyászati rendelőkben, így a PRE-Pharma rendelőjében is elérhető a hagyományos dermatoszkópnál korszerűbb, ún. digitális dermatoszkóp vagy más néven videodermatoszkóp, mely egy számítógéphez csatlakoztatott nagyfelbontású, speciális optikával ellátott kamera, az anyajegy vizsgálatot az orvos ezzel az eszközzel végzi.

Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés keretében bőrgyógyászaink budapesti bőrgyógyászati rendelőnkben a legkorszerűb digitális dermatoszkóppal diagnosztizálják a rosszindulatú bőrelváltozásokat: melanomát, bőrrákot, vizsgálják az anyajegyeket.

Atópiás dermatitisz

Sokszor már csecsemőkorban szembesülünk a gyermekkori ekcéma első tüneteivel. A foltok erősen viszketnek, és kialakulhat a viszketés-vakarás ördögi köre: viszket, ezért a gyermek vakarja, a vakarás miatt még inkább viszket, még inkább vakarja,  így a tünetek egyre komolyabbak. A szülők néha azt tapasztalhatják, hogy ekcémás gyermekük állapota a megfelelő kezelés ellenére is romlik. Azonnal forduljon hozzánk, ha ehhez hasonló tünetekkel találkozik.

B

Bőrrákszűrés

Az elmúlt években, ahogy az egész világon, így hazánkban is növekedett a bőrrákos megbetegedések száma. Szakorvosaink a PRE Pharma Bőrgyógyászati Centrumban minden esetben a legkorszerűbb digitális dermatoszkóppal végzik el a bőrrákszűrést, és térképezik fel az anyajegyeket.

C

Cortex

Ez a kutikula alatt közvetlenül meghúzódó réteg, a hajkéreg. Ez épül fel keratin szállakból. A haj rugalmasságáért, és erősségéért felel.

D

Dermatoszkópia

A dermatoszkópia egy olyan mikroszkópos vizsgálat, amellyel a bőrgyógyászok a bőr felső retegeibe (felhám) pillanthatnak bele, és figyelemmel követhetik a bőr emberi szemmel nem látható változásait. Ezáltal az anyajegyekben zajló változások már időben felfedezhetők.

Diatermia

Diathermiának nevezzük az elektromos áram szövetekre kifejtett koncentrált hőhatásán alapuló szövetszétválasztást és vérzéscsillapítást.

Digitális dermatoszkópia

A digitális dermatoszkópia a legkorszerűbb módszer, amely lehetőséget ad a bőrgyógyászoknak a bőr felső rétegeibe való bepillantásra és a bőr emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére. Magyarországi alkalmazásában mintegy tíz éves tapasztalattal rendelkezünk, és a vizsgálat során is hangsúlyozottan felhívjuk a figyelmet a fényvédelem fontosságára.

Drakula terápia

A módszert 2008-ban Párizsba mutatták be, a kezelés lényege az arc, a dekoltázs vagy a kéz bőrébe – szükség esetén más területre, pl. akár hajas fejbőrbe is-, a páciens saját véréből elkülönített, thrombocytában dús plazmát injectálunk. Ezzel a szervezet saját erőit mozgósítjuk annak érdekében, hogy a kapillárisok, kollagén rostok újdonképződésével és egyéb bőrstruktúráló folyamatok beindításával fiatalosabb, simább, ránctalanabb bőrünk legyen.

A hatás nem azonnali, általában évi 3 kezeléssel érhetünk el eredményt.

E

Égetés

A köznyelvben elterjedt, hogy a bőrgyógyászok bizonyos bőrelváltozásokat égetéssel távolítanak el, azaz leégetnek.

Elektrokauter

Az elektrokauter egy elektrosebészeti eszköz. 

Megkülönböztetünk termokoagulációs elven működő, bipoláris és monopoláris változatokat. Mindhárom típusú készülékben közös, hogy elektromos áram hatására a szövetek vágására / elpárologtatására vagy koaguálására alkalmas hő fejlődik. 

Elektrokoaguláció

Koagulátorral, diatermiás készülékkel végzett elektrosebészeti beavatkozás során a kezelt szöveten nagyfrekvenciás áram halad át, a szövet elektromos ellenállásából adódóan hő fejlődik, a kialakuló magas hőmérséklet illetve az elektromos áram hatására a fehérjék kicsapódnak, megalvadnak ezt hívjuk elektrokoagulációnak.

Elektrosebészet

Jellemzően elektrokauterrel (Nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülékkel) végzett sebészeti beavatkozást nevezünk elektrosebészeti beavatkozásnak.

Erek lézeres kezelése

A tágult hajszálerek, seprűvénák eltüntetésére szolgáló módszer. A lézer által kibocsájtott fény elzárja a kis ereket, anélkül, hogy a felhám jelentősen károsodna.
A kezelés gyors, helyi érzéstelenítés vagy fájdalomcsillapítás nem szükséges. Eredménye pár hét múlva várható. Azonos területen általában 1-3 kezelés szükséges.

Esztétikai bőrgyógyászat, kozmetológia

Kozmetológia és esztétikai kezelések: ráncfeltöltés, hegek kezelése, tartós szőrtelenítés: csak néhány, a bőrgyógyászatunkban elérhető szépészeti kezelések közül.

F

Fényterápiás készülék

A készülék elsősorban tenyéri és talpi pikkelysömör kezelésére alkalmas.

Fibróma

A fibróma puha vagy durvább tapintású, jóindulatú kötőszövet burjánzás, kocsányos növedék. Hasonlóan a lipómához és az atherómágoz a lágyrésztumorok egyik fő típusa. Nagyon sok ember bőrén megtalálható, nem veszélyes, ugyanakkor nem is nyújt szép esztétikai látványt. Kialakulási mechanizmusát pontosan nem ismerjük, de feltehetően öröklött tényezők játszanak szerepet a megjelenésében.

Fibromák eltávolítása

Amennyiben a fibróma rossz helyen van, zavar bennünket, esztétikai problémát okoz, akkor távolíttassuk el szakorvos segítségével. Az eltávolítás csak ebben az esetben indokolt, mivel a fibróma sosem válik rosszindaltúvá.

A beavatkozás minden esetben fájdalommentes, köszönhetően a helyi érzéstelenítésnek.

Fitomelatonina hajkezelés

Hajkezelés Fitomelatonina növényi hatóanyagtartalmú készítménnyel, mely revitalizálja és hidratálja a hajas fejbőrt.

Fokozott izzadás

A szervezet hőháztartásának döntő szabályozója a bőr. A folyamatért részben az érrendszerben zajló változások felelősek – hidegben szűkülnek, melegben tágulnak az erek –, másrészt a hőszabályozás a verejték elválasztással és ezen keresztül párolgással történik.

Izzadás - kétféle verejtékmirigyet különböztetünk meg

1. Eccrin mirigyek

Frakcionált lézerkezelés

Bőrgyógyászatunkban a legmodernebb, szkennerrel felszerelt CO2 lézerrel történik a frakcionált lézeres kezelés, mellyel elérhető az arc, dekoltázs, kar, vagy akár a kéz bőrének frissítése, fiatalítása

G

GUNA biolifting

A Guna BIOLIFTING egy olyan kollagén stimulációs orvos-esztétikai terápia, amely serkenti a kötőszöveti fibroblasztok aktivitását és támogatja a bor természetes regenerációs folyamatait. A kezelési kúra hatására a bőr működése optimalizálódik, egészségessé, üdévé válik, tónusa fokozódik, ráncai kisimulnak, és az arc visszanyeri eredeti, fiatalos vonásait.

Bővebben...

Gyermekbőrgyógyászat és bababőrgyógyászat

A gyermekek bőre sokkal érzékenyebb: egészen más jellemző problémákkal találkozhatunk, mint felnőttek esetében. Forduljon bizalommal gyermekével gyermekbőrgyógyász szakorvosainkhoz.

H

Hajbetegségek, hajproblémák kezelése

Az egyedülálló TrichoScan készülék segítségével végzett komplex digitális hajdiagnosztikai vizsgálat során bőrgyógyászaink megállapítják a hajhullás okát, illetve feltárják haj és fejbőr problémáinak forrását, így célzott terápiát tudnak javasolni.

Hajdiagnosztika

Amennyiben hajritkulást, hajhullást, kopaszodást tapasztal, minél hamarabb keressen fel egy szakorvost, aki segít megtalálni a probléma gyökerét hajdiagnosztika segítségével, mivel a korai felismerés esetén időben megkezdhető a probléma kezelése.

Hajhullás

Életünkben hajunk a testi és lelki állapotunk visszatükrözője. Láttatja az életkort, a szervezetben támadt rendellenességeket, táplálkozási szokásokat, hiányosságainkat. Az emberi hajas fejbőrön 100-150 ezer hajszál található. A hajszál növekedésének három fázisa van: növekedési, átmeneti és nyugalmi fázis.

A növekedési fázis 4-6 évig tart, az átmeneti néhány napig és a nyugalmi 1-2 hónapig is elhúzódhat.

Hidegterápia

Már Magyarországon is elérhető a - kinézetében 2, egymás melletti szaunához hasonló kamrában zajló,-  teljestest-hidegterápia, amely megfelelő lokális kezelés mellett többekközt jelentősen csökkentheti az ekcémás bőrtüneteket, és képes az ízületi fájdalmak tartós mérséklésére, egyes esetekben teljes megszüntetésére.

Hullámmasszázs

A kezelni kívánt területet (lábak, karok, has) levegőtömlőket tartalmazó "csizmába" helyezzük, amelybe az alapgép ritmikusan levegőt pumpál a bokától a csípőig, illetve a csuklótól a vállig. A hullámok periódikusan követik egymást. Hatására javul a nyirokkeringés, kiürül az ödéma, az ismételt kezelések hatására javul a narancsbőr. A módszer emlő műtét utáni nyiroködéma kezelésére is alkalmas.

K

Koaguláció

A koaguláció fehérjekicsapódást jelent. A bőrgyógyászati gyakorlatban elektrokoagulátorral illetve koaguláció kiváltására is alkalmas elektrokauterrel érhető el a szövetekben a koagulciós folyamat, jellemzően elektrosebészeti beavatkozás során.

Koagulátor

Elektrosebészeti eszköz, bővebben lásd.: elektrokauter

 

Külső hámréteg

Lemezkék alkotják, melyek egymást tetőcserép-szerűen fedik, a hajszál belsejének védelmét szolgálják. A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. A cuticula állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a cuticula lemezkék, annál selymesebb és fényesebb a haj, mivel visszaveri a fényt. Amikor száraz, fénytelen, töredezett a haj, az a cuticula károsodásának következménye. A hajszálak erősége viszont a hajgyökerek állapotának függvénye

L

Lapos szemölcs

Gyerekek vagy fiatal felnőttek arcán, nyakán, kézhátán gyakran észlelhető az ún. lapos szemölcs (verruca plana).Ezek 1-2 mm átmérőjű, sokszögű,sárgás, barnás, vagy a bőr színével megegyező de annál keményebb elváltozások.Ha a szemölcsöket vagy környezetüket a gyermek megkaparja, a kaparás nyomán vonalas elrendeződésben láthatók.

Lézeres kissebészet

A lézeres kissebészet a bőrön lévő jóindulatú növedékek (szemölcsök, fibromák, papillomák stb.) eltávolítása szén-dioxid lézerrel, helyi érzéstelenítésben (kenőccsel vagy injekcióval).

M

Melanoma

A melanoma a legrosszabb indulatú bőrdaganat, előfordulása a világon egyre növekszik. A korai diagnózis nagyban megnöveli a gyógyulás esélyeit. Ehhez nyújt segítséget a digitális dermatoszkóp, amely egyszerre teszi lehetővé az azonnali diagnózist, és a rendszeres ellenőrzéshez szükséges adattárolást.

Bővebben a melanomáról

Melanoma szűrés

A leggyakrabban előforduló festékes anyajegyekből könnyen alakulhat ki rosszindulatú elváltozás, ami melanomához, rosszindulatú bőrrákhoz vezethet.

Mélyhámlasztás

A mélyhámlasztás kémiai anyagok segítségével vérbőséget fokozó módszer, mely fokozza a bőr anyagcseréjét, és méregtelenítéshez vezet. Lehámlasztja az epidermis rétegeit, serkenti a sejt újraképződést, így regenerálja a bőrt, melynek így javul a minősége színében és rajzolatában is.
Az eljárás 70%-os glykolsavval a bőr 2-hetes előkészítése után heti 1 alkalommal (összesen 6x) fokozatosan emelkedő időtartamban történik.
Pattanások utáni hegek, pigmentfoltok felületi javítására ajánljuk.

Mezoterápia

A mezoterápia olyan gyógyászati módszer, ahol a bőr felső rétegébe többszöri befecskendezéssel kismennyiségű hatóanyagot (hialuronsav és vitaminok) juttatnak, amely így gyors, ám hosszantartó hatást eredményez, hatékonysága meglehetősen nagy.
Segítségével a megereszkedett arcbőr teltté, feszessé, hidratálttá varázsolható.

Mezoterápia dermarollerrel

A mikro-tűk okozta hajszálvékony csatornákon keresztül nagyon jó hatásfokkal juttathatók különféle hatóanyagok, mezoterápiás koktélok célzottan a kezelt területre.

O

Okos bőrgyógyászat

"Okos bőrgyógyászat" vagy "okosbőrgyógyászat" elnevezéssel szokták illetni távbőrgyógyászati szolgáltatásunkat is, utalva arra, hogy okostelefon segítségével igénybe vehető bőrgyógyászati vizsgálatról van szó.

Tudjon meg többet a szolgáltatásról.

 

P

Pikkelysömör

Gyakori, nem fertőző bőrbetegség, Magyarországon a lakosság 2 %-át érinti.

Azok közé a kórképek közé tartozik, melyek tünetei a hideg idő beköszöntével romlanak.

Piros anyajegy

Mi a piros anyajegy?

A piros anyajegy, az angioma a bőrön egy vagy több, éles szélű, a környezetétől elhatárolódó, általában élénkvörös, esetleg kékes-vörös, félgömbszerűen kiemelkedő, néhány mm. átmérőjű elváltozás. Éranyajegynek, angiomának is nevezzük. Jóindulatú, ártalmatlan növedék, amely rosszindulatúan nem fajul el.

Hol alakulnak ki?

Psoriasis

A psoriasis, ismertebb nevén pikkelysömör nem fertőző, bár kozmetikai szempontból nagyon kellemetlen betegség. A mai orvostudomány sajnos még nem talált végleges megoldást a gyógyítására, de a szakszerű terápiás módszerek javulást eredményezhetnek, és egy időre tünetmentességet biztosíthatnak.

T

Tanorexia

A tanorexia az angol „to tanning”, azaz barnulni kifejezéséből származik és szoláriumfüggőséget jelent. Abban az esetben használjuk, amikor valaki állandóan napozik vagy szoláriumozik, és az év minden napján a napbarnította bőr látszatát akarja kelteni. A függő beteg amikor tükörbe néz, azt látja magán, hogy sápadt, fehér a bőre és ezt nem tudja elviselni, ezért hetente vagy akár naponta többször is mesterséges barnítja magát, még akkor is, amikor környezete már kifejezetten barnának találja.

Tartós szőrtelenítés diódalézer készülék segítségével

A rendelőnkben található dióda-lézerkészülék lézerfényt kibocsátva biztonságosan és hatékonyan alkalmazható tartós szőrtelenítésre. A diódalézer géppel hatékonyan elpusztítható a bőrben elhelyezkedő szőrtüsző, a bőr pigmentanyagának károsítása nélkül. 

A lézerenergia impulzusok formájában jut be a bőr mélyebb rétegeibe. A készülék hűtött kezelőfejének alakja és mérete miatt, nagy pontossággal megoldható a szőrtelenítés nehezen hozzáférhető és az érzékeny helyeken is.

Tartós szőrtelenítés villanófényes (IPL) szőrtelenítő géppel

A nem kívánt szőrszálakat IPL készülék segítségével távolítjuk el. Rendelkezünk diódalézer készülékkel is, mellyel szintén tartós szőrtelenítés végezhető. A fény a szőrtüszőkbe hatol be, és ott roncsolást okozva gátolja meg a további szőrnövekedést.
Konzultáción döntjük el, hogy Önnek - szőrszálai és bőrtípusa alapján - hatásos lesz-e a beavatkozás. A kozmetikailag megfelelő eredmény eléréséhez általában 5 kezelésre van szükség, amelyekre 4-8 hetente kerülhet sor.
A napbarnított bőr nem alkalmas a kezelésre.

Tenyéri, talpi pikkelysömör phototerápiája

A gyógyszeres kezelést a beteg helyekre célzottan adott fénykezeléssel egészítjük ki, melyet kúraszerűen alkalmazunk.

Tenyérizzadás kezelése iontofrézissel

A kezelés 10 napon keresztül, majd heti kétszeri ismétléssel történik. A tenyereket szilikongéles előkészítés után 10 percig nedvesen kezelik.

Tini bőrgyógyászat

A tinédzserek és kamaszok legjellemzőbb bőrproblémáira több féle megoldás létezik, de hogy kinek mi a hatásos, az egyéntől függ. Bőrgyógyászaink segítenek a problémák megoldásában.

Trichogram

A haj mennyiségét férfiaknál és nőknél is elsősorban genetikai faktorok határozzák meg, de egyéb tényezők is nagy szerepet játszanak, mint a vegyszerek, a gyógyszerek, a táplálkozás és a külső környezeti hatások. A kor előrehaladtával a hajzatot észrevétlenül kialakuló ritkulás jellemzi, azonban laikusként nem könnyű megállapítani, hogy a hajhullás mértéke a normális határértéken belül van, vagy már a kóros folyamatok eredménye.

TrichoScan hajdiagnosztika

A Trichoscan hajdiagnosztika során dermatoszkóppal vizsgáljuk a hajas fejbőrt. A számítógépes program segítségével trichogrammot készítünk, meghatározzuk a nyugalmi és növekedési fázisban lévő hajszálak arányát. Ebből következtetni tudunk a hajhullás okára, és beállíthatjuk a megfelelő kezelést. A vizsgálat fájdalommentes.

TrichoScan készülék

V

Vírusos szemölcsök

Fertőzés miatt vírusos szemölcsök is kialakulhatnak a bőrön. Az ún. molluscum contagiosum nevű szemölcs 1-5 mm nagyságú, gyöngyházfényű szemölcs közepe köldökszerűen behúzódik, az "érett" növedékekből erős nyomásra kásaszerű massza ürül. Ezeket a növedékeket gyakran uszodai szemölcsnek is hívják, mert legtöbbször akkor jelennek meg, amikor a gyerekek uszodába kezdenek járni.

Vitiligo

A bőr színének (pigmentjének) elvesztése, hiánya többféle betegség illetve ok miatt is bekövetkezhet: gombás fertőzés, sérülés, albinizmus, vitiligo.

A betegség orvosi és nemzetközieg használt megnevezése vitiligo. Magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak nevezhetjük, német nyelvterületen „fehérfolt-betegség” (Weißfleckenkrankheit) néven is ismert. A betegség a Föld lakosságának körülbelül 1-2%-át érinti. Magyarországon mintegy 100-200 000 vitiligós beteg van, közöttük sok a gyermek.

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: