Atópiás dermatitisz

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Atópiás dermatitisz

Gyermekkori ekcéma

Endogén ekcéma

Atópiás ekcéma

Neurodermitisz

Sokszor már csecsemőkorban szembesülünk a gyermekkori ekcéma első tüneteivel. A foltok erősen viszketnek, és kialakulhat a viszketés-vakarás ördögi köre: viszket, ezért a gyermek vakarja, a vakarás miatt még inkább viszket, még inkább vakarja,  így a tünetek egyre komolyabbak. A szülők néha azt tapasztalhatják, hogy ekcémás gyermekük állapota a megfelelő kezelés ellenére is romlik. Azonnal forduljon hozzánk, ha ehhez hasonló tünetekkel találkozik.

A gyermekkori ekcémak, más néven az atópiás dermatitisnek az életkor szerint három típusát különböztetjük meg:

  • csecsemőkori
  • gyermekkori
  • felnőttkori.

A csecsemőkori atópia általában 3-6 hónapos korban kezdődik, általában a hajas fejbőrön. Ilyenkor először seborrhoeás dermatitiszt diagnosztizálhatunk, a gyulladt, hámló, néhol pörkös, sárgás színű felrakódás alapján. Az orcákon, homlokon is érdes felszínű, sárgás-vörös papulákat láthatunk, de a száj és a szem körüli terület általában megkímélt. A baba a viszketés miatt nyugtalan lehet, sokat sír, rosszul alszik, ennek következtében étvágytalan is lehet. Szintén atópiás dermatitisre utalhat a nedvedző, rossz gyógyhajlamot mutató pelenka dermatitis is, de periódikusan lehetnek teljesen tünetmentes időszakai is a betegségnek.

A második életév után gyakran spontán gyógyulást észlelünk, vagy a folyamat átalakul, és átmegy a gyermekkori formába. Ilyenkor a bőr fokozatosan egyre szárazabbá válik, megvastagszik, és a csuklókon ill. a végtagok hajlatainak területén látjuk a kevéssé nedvedző, hámló plakkokat. Ha a krónikus betegség átnyúlik a gyermekkorra, előfordul, hogy felnőtt korban is megmarad. Ritkább, hogy csak felnőttként jelentkezik az első tünet. Ilyenkor leggyakoribb a periorális dermatitis, ill. fiatal felnőtt nőknél a mellbimbók és a körülötte lévő bőr gyulladása, viszketése. Késői felnőtt korra ritkán húzódik át, a negyvenes években általában spontán regressziót figyelhetünk meg.

A rendszeres viszketés és vakarás miatt az ekzemás területeken sebek jönnek létre, melyeken át behatolhatnak a kórokozók, legtöbbször Staphylococcus, felülfertőzést okozva. Ha nagy területen következik be a fertőzés, helyi vagy akár szájon át adott antibiotikumot is be kell vetnünk a gyógyulás érdekében.

A gyermekkori ekcéma kezelésében elsődleges jelentősége van a bőr zsírozásának, a kiszáradás megelőzésének. Fontos a megfelelő mosdószer használata, amely nem szárítja tovább az érzékeny bőrt, és kerülni kell a meleg vízben történő, hosszas ázást. Bármilyen elváltozást is észlel a baba bőrén, ne habozzon, forduljon bőrgygyászhoz, forduljon hozzánk!

Ön is érintett?Kérjen időpontot orvosaink valamelyikéhez!

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: