Elektrokauter

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Elektrokauter

Electro cauter

Koagulátor

Nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülék

Diatermiás készülék

Nagyfrekvenciás eszköz

Rádiófrekvenciás kauter

Lásd még: 

Az elektrokauter egy elektrosebészeti eszköz. 

Megkülönböztetünk termokoagulációs elven működő, bipoláris és monopoláris változatokat. Mindhárom típusú készülékben közös, hogy elektromos áram hatására a szövetek vágására / elpárologtatására vagy koaguálására alkalmas hő fejlődik. 

A termokoagulációs elven működő koagulátorok esetében az áram már az eszközben hővé alakul, a korszerű bipoláris és monopoláris koagulátor esetén pedig az áram a szöveten keresztül haladva a szövet elektromos ellenállást felhasználva alakul hővé.

A hő hatására a szövet kíméletesen, irányított módon roncsolódik a készüléken beállított teljesítménytől függően kialakuló hőmérséklet szerint klönböző mértékben, vagy pedig elpárolog. A legtöbb mai elektrokauter tehát 3 üzemmódban működtethető:

A bőrgyógyászati gyakorlatban az eszköz kétféleképpen használható bőrelváltozások eltávolítására:

1. Az egyik lehetőség, hogy kíméletesen elroncsoljuk vele az elváltozást. Ezt csak jóindulatú elváltozások esetén tehetjük meg, hiszen ebben az esetben nem marad szövettani vizsgálatra alkalmas szövet. 

2. A másik lehetőség, hogy vágásra használjuk az eszközt a szikéhez hasonlóan. Előnye, hogy az így végzett sebészi beavatkozások kevesebb vérzéssel járnak a szikével végzett beavatkozáshoz képest, mivel a vágási felületen az eszköz a hajszálereket elzárja. További előnye, hogy precíz, pontos munka végezhető vele, a bőr csak minimális szöveti sérülést szenved, nincs szükség varratra, a gyógyulás gyors, a hegképződés mértéke pedig minimális, ugyanakkor tudni kell, hogy a gyógyulás után kialakuló heg jellemzően szélesebb, mint a szikével történő műtét után.

Az elektrokauter tehát bizonyos típusú bőrelváltozások, bőrnövedékek (például angioma (éranyajegy, piros anyajegy), általános vírusos szemölcs, seborrhoeás szemölcs, hajszálértágulat, genitális szemölcs, stb.) pontos eltávolítására használható, emellett szabályozott szövet összehúzódást, valamint hatékony vérzéscsillapítást tesz lehetővé a beavatkozás során.

A készülékre jellemzően többféle fej, ún. elektróda illeszthető, az orvos így az adott elváltozás eltávolításához legmegfelelőbb kilakítsú elektródát tudja használni.

A beavatkozás után a kezelt bőrfelületet úgy kell tekinteni, mintha az adott területen égési sérülést szenvedett volna. A kauterrel történt égetés után általában hámosító kenőcsös kötést helyezünk fel, de egyes esetekben ez akár elhagyható. A kezelések után gyors heggyógyulásra számíthatunk.

Amikor a köznyelvben azt mondják, hogy egy bőrnövedéket égetéssel távolított el az orvos, vagy kiégette az adott bőrfelszíni képletet, akkor nagy valószínűséggel egy elektrokauterrel végzett beavatkozás történt.

A köztudatban a rádiófrekvenciás kauter kevésbé ismert eszköz, mint a lézer, pedig a bőrgyógyászok szintén gyakran használják, ráadásul az alkalmazása bizonyos esetekben még előnyösebb is, mint a lézer használata.

Az elektrokauterrel végzett bőrgyógyászati beavatozást ambulánsan végezzük, a beavatkozás időtartama az eltávolítandó bőrnövedékek, szemölcsök, fibrómák, kisebb (jóindulatú) daganatok nagyságától, elhelyezkedésétől, számától függően 5-15 perc. Csak a nagyobb bőrkinövések, bőrdaganatok, szemölcsök eltávolítása esetén válhat szükségessé a helyi érzéstelenítés.

Orvosaink, bőrgyógyászaink önnek is segítenek.Kérjen időpontot rendelőnkbe!

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: