Gyermekek védelme

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Gyermekek védelme

A gyermekek fokozott védelmet igényelnek, hiszen a felnőtteknél sokkal nagyobb a kockázatuk arra, hogy az UV sugárzástól sérülést szenvedjenek.

A gyermekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. A pigment képződés (a festékképződés) csak gyerekkorban alakul ki, ezért a napon való rövidebb idejű tartózkodás alatt is sokkal könnyebben és hamarabb égnek le. Tovább növeli a veszélyt az is, hogy a védekezőképességük még fejletlen, nincs meg az a biokémiai védelem, mely a felnőtt szervezetében képes a károsodott sejtetek korrigálni. Az immunrendszer csak körülbelül 12 éves korra alakult ki.

Számolnunk kell-e gyermekkorunkban szerzett leégések későbbi hatásával?

Igen. A bőrünk nem felejt, "emlékszik" a korábban elszenvedett sugárterhelésekre. Az embert ért sugárzás mennyisége az élet során összeadódik. Kutatások azt mutatják, hogy gyerekkorban nap által okozott gyakori sérülés, leégés magasabb melanoma (bőrrák) előfordulást eredményez a későbbi élet során. A gyermekekre jutó UV sugárzás többszöröse a felnőtteket ért sugárzásnak. Ebben az életkorban kell leginkább figyelni a napon eltöltött időre. Becslések szerint életünk során az összes UV sugárzás körülbelül 80 százalékát 18 éves kora előtt kapjuk. A gyermekek szeretnek kint játszani, de általában nem ismerik az UV sugárzás káros hatásait. A krónikus napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek az ultraibolya sugárzásra és így sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az iskoláskorúak.

Hogyan védjük gyermekeiket?

Az UV sugárzás ártalmai ésszerű viselkedéssel elkerülhetőek. A szülők/gondviselők saját egészségükre vigyázva is példát mutathatnak a gyerekeknek és fontos, hogy figyeljenek arra is, hogy gyermekeik megfelelően védve legyenek a káros sugárzásokkal szemben. Már kiskoruktól kezdve oktassák gyermekeiket a napsugárzás veszélyeire és a helyes napozási szokásokra. Nagyobb korukban meg kell tanítani a napvédő szerek helyes használatára is őket. A következő szabályok is segítik a gyermekeink védelmét:

 • 3 éves kor alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek a 12 hónapos kor alatti gyerekeket, őket teljes mértékben óvjuk a naptól.
 • A déli órákban, 11-15 óra között gyermekekkel együtt keressék az árnyékot. A homokozó gyermekek sem legyenek napon.
 • Ruhával, sapkával és napszemüveggel is védjük a gyermekeinket a káros sugárzástól.
 • Kenjük be a gyermekeink azon testrészeit, amelyek a ruházaton kívül a napsugárzásnak ki vannak téve (pl. kezek, arc).
 • Kombinált, széles spektrumú (UV-B, UV-A elleni), magas faktorszámú, mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló napozószert használjunk.
 • A nap elleni védelem nem csak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben.
 • A napvédő krémet sohase használjon a napozás idejének meghosszabbítására.
 • 1-1,5 óránként kenjük be újra őket. Fürdés, izzadás és törülközés után is.
 • Ne felejtsük el, hogy sok felület, mint pl. a hó, a homok és a víz visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét. Figyeljünk arra is, hogy borús időben is magas lehet az UV sugárzás szintje.
 • Vigyük ki gyerekeinket sokszor a szabadba és mutassuk meg nekik is milyen szép a Nap különösen reggel és este.
 • Mondjuk el nekik, hogy a Nap nélkül nem lenne élet a Földön, s mi se élhetnénk a Nap ereje és segítsége nélkül.

 

Megjelent: 
,
2009. június 5.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: