Gyermekkori ekcéma

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Gyermekkori ekcéma

A gyermekkori ekcéma tünetei sokszor már csecsemőkorban jelentkeznek. A baba bőre száraz, kissé hámlik, elsősorban az arcon és a homlokon bőrpír alakul ki, később térd- és a könyökhajlatban, esetleg testszerte vörös, viszkető, érdes felszínű foltok jelennek meg.

A foltok erősen viszketnek, s kialakulhat a viszketés-vakarás ördögi köre: viszket, ezért a gyermek vakarja, a vakarás miatt még inkább viszket, még inkább vakarja, s így a tünetek egyre komolyabbak. A szülők néha azt tapasztalhatják, hogy ekcémás gyermekük állapota a megfelelő kezelés ellenére is romlik.

Szinte mindig megfigyelhető a szezonális ingadozás: a gyermekek nagy részénél a tünetek télen erősödnek, nyáron ritkulnak, de az is előfordul, hogy éppen a nyári izzadás járul hozzá az újabb foltok kialakulásához.

Rontja a helyzetet a stressz: ha például a gyermek közösségbe kerül, vagy kistestvére születik, szinte törvényszerűen előjönnek a foltok. A kivakart bőrön pedig kisebb-nagyobb sérülések, repedések alakulnak ki, utat nyitva a környezetből behatoló kórokozóknak. Ezek gyakran az uszodák vizéből származnak, s újabb fertőzéseket okoznak.

A baktériumok közül leggyakrabban a Staphylococcusok okoznak bajt: sárgás pörkökkel fedett, nedvedző bőrelváltozásokat. Kezelés nélkül ezek a gennyes foltok gyorsan terjednek, egymással összefolyhatnak, illetve a vakarás „segítségével” egyéb testfelületeken is hasonló tüneteket hoznak létre. A gyermek alapos kezeléssel pár nap alatt meggyógyítható. Természetesen fokozott óvatossággal kell ellátni az ekcémás területeket. Vigyázat: a nedvedző elváltozások fertőznek, ezért rendszeres fertőtlenítés szükséges, a kezeket pedig érdemes gumikesztyűvel védeni.

Fertőzés miatt vírusos szemölcsök is kialakulhatnak a bőrön. A speciális szemölcs közepe köldökszerűen behúzódik, erős nyomásra kásaszerű massza ürül. Amíg az elváltozások nagyon aprók, ecsetelővel el lehet tüntetni azokat, később azonban már csak az orvosi „lekaparás” segít.A gyermekkori ekcéma kezelésében elsődleges jelentősége van a bőr zsírozásának, a kiszáradás megelőzésének. Fontos a megfelelő mosdószer használata, amely nem szárítja tovább az érzékeny bőrt, és kerülni kell a meleg vízben történő, hosszas ázást.

Ha a kicsi szeret a kádban pancsolni, hetente kétszer-háromszor készítsünk speciális fürdőt: a vízbe erre a célra kifejlesztett fürdőolajat tegyünk, amely visszazsírozza a bőrt. Naponta egyszer-kétszer használjunk megfelelő testápolót. Erősebb tünetek esetén a bőrgyógyász által felírt készítmények a megfelelőek.

Megjelent: 
,
2014. augusztus 13.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: