Intim szőrtelenítés: ártalmas divat?

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59 061-219-08-50
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59 061-219-08-50

Intim szőrtelenítés: ártalmas divat?

A legtöbb férfi megőrül a teljes intim szőrtelenítésért, a szakemberek azonban egyáltalán nem ilyen lelkesek a kérdést illetően.

Fontosnak tartottuk, hogy Dr. Vass Ilona bőrgyógyásztól megkérdezzük, helyes-e követni a mostani divatot. "Azt gondolom, hogy ezen a területen a nők nagy része a borotválást alkalmazza, illetve népszerűek a különböző kémiai szőrtelenítők is, mint amilyenek például a krémek, habok" - kezdi a beszélgetést a doktornő. Ellentétben a gyantázással, illetve az otthon használható depiláló készülékekkel, ezek a módszerek nem távolítják el a szőrszálakat a szőrtüszőkből. Ezen kívül, szakember segítségét is kérhetik a hölgyek, a tartós eredményt ígérő módszerek – mint amilyen a lézer vagy az úgynevezett IPL készülék – alkalmazásakor nem jelentkeznek kellemetlen mellékhatások.

Ez alatt a benőtt szőrszálakat, illetve a szőrtüszőgyulladást kell értenünk?

Aki hajlamos rá, az bizonyára többször is tapasztalta már, hogy gyantázás vagy depilálás után kipattogzik a bőre. Ennek oka az, hogy ezek az eljárások nemcsak a bőrfelszín fölötti részét roncsolják a szőrszálnak, hanem kihúzzák a szőrtüszőből, így amikor azok újra nőnek, úgymond helyet kell keresniük maguknak. Ha valakinek egy picit vastagabb a bőre ezen a testtájon, előfordulhat, hogy a szőrszál behajlik, és a bőr alatt növekszik tovább. Az előbb említett IPL készülék vagy lézeres szőrtelenítés ilyen esetekben akár terápiás megoldásnak is tekinthető, hiszen a kezelések után nem kell ezektől a kellemetlen mellékhatásoktól tartani.

Van valamilyen módszer arra, hogy megelőzzük ezek létrejöttét?

Segíthet, ha valamilyen durvább szivaccsal dörzsöljük át az érintett területet, amikor megkezdődik a szőrnövekedés, így eltávolíthatjuk a felső hámréteget, és utat biztosíthatunk a szőrszálaknak. Ehhez hasonló eredményt érhetünk el, ha rendszeresen leradírozzuk a szóban forgó részt. A nem kívánt mellékhatások sok nőnek okoznak problémát, és sajnos előfordul, hogy nemcsak érzésre, de ránézésre is kellemetlen a szőrtelenítés utáni eredmény.

Hihetünk a sokszor „csodamódszernek” ígérkező végleges szőrtelenítésben?

Kezdetben valóban végleges szőrtelenítésnek nevezték például a lézer használatát, mára azonban már tudjuk, hogy helyesebb „tartós” és nem „végleges” eredményt ígérni a pácienseknek. Ennek oka egyrészt az, hogy szőrszálainknak – akárcsak a hajhagymáknak – csak bizonyos hányada aktív, rendelkezünk nagyon sok, úgynevezett nyugvó fázisban lévő szőrszállal is. Figyelembe véve a hozzánk fordulók szőrszálait és bőrtípusát, konzultáción döntjük el, hogy hatásos lesz-e a beavatkozás. A kozmetikailag megfelelő eredmény eléréséhez általában 5 kezelés szükséges, amelyekre 4-8 hetente kerül sor. Fontos figyelembe venni azt is, hogy a szőrnövekedésre hatással vannak a hormonális változások is, ezért sem lehet végleges szőrtelenítést garantálni a pácienseknek.

Kozmetikusnál, fitneszteremben és hasonló helyeken egyre több lánytól hallom, hogy az intim terület teljes szőrtelenítésére esküszik. Helyesen teszik, akik így döntenek?

Kétségtelen, hogy most divat az intim részek teljes szőrtelenítése. Szakmai körökben is megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, vannak, akik azt mondják, így higiénikusabb, hiszen a baktériumok nem tapadnak meg a szőrszálakon, mások viszont úgy vélik, hogy egyfajta védővonalat távolítanak el azok, akik minden szőrszáltól megszabadulnak ezen a testrészen. Személy szerint azt gondolom, elegendő azokat a szőrszálakat „száműzni”, amelyek kilógnának a bikini vagy a fehérnemű alól, és a tartós szőrtelenítés alkalmazásakor sem vállaljuk ennek az érzékeny területnek a teljes kezelését.

Megjelent: 
,
2012. szeptember 7.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: