Le szeretnék barnulni, anélkül hogy kiszáradna a bőröm!

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59 061-219-08-50
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59 061-219-08-50

Le szeretnék barnulni, anélkül hogy kiszáradna a bőröm!

Még mindig töretlenül tartja magát a szép, barna bőr divatja. Pedig e két jelző a mi éghajlatunk alatt egymást oltja ki. Aki barnára sütteti magát nyáron, az évek alatt sokat veszít bőre szépségéből. Mit tehetünk a napártalom ellen?

– Fontos tudni, a bőrszárazság nem csak napozási mellékhatás – hangsúlyozza dr. Szokolai Erzsébet bőrgyógyász kozmetológus. – Az úgynevezett atópiás dermatitisz például veleszületett hajlamra vezethető vissza. Aki ilyen alkat, az – mintegy védekezésképpen – viszketéssel, bőrgyulladással reagál kellemetlen külső ingerekre. Az ekcéma is a szélsőségesen száraz bőr tünetében mutatkozik meg. Vöröses hámló plakkok tűnnek föl a bőrön: gyerekeken általában a hajlatokban és a törzsön, felnőtteknél a legváltozatosabb helyeken. Ezek nemcsak kellemetlenek, de felül is fertőződhetnek – gombás tünetek vagy szemölcsök jelenhetnek meg a sérült bőrfelületen. Az extrém száraz bőr, túl azon, hogy – jellemzően a kézen, az arcon és a lábszáron – feszítő érzést okoz, olykor viszket, hámlik, elsősorban állandó fertőzésveszélyt és fokozott sérülékenységet jelent.

Nyáron párásabb a levegő, a napfény alapvetően jót tesz a testnek és a léleknek. Ugyanakkor a víz szárítja is a bőrt, nem árt óvni, pótolni elveszett nedvességtartalmát.

Mire figyeljen?

  • Száraz bőrre jobb a tusfürdő, mint a szappan, keresse a kifejezetten száraz bőrre kifejlesztett termékeket.
  • Gondosan ápolja, hidratálja, „utánzsírozza” a bőrét. Az e célra gyártott testápoló készítmények közül a gyógyszertárakban kaphatók több hatóanyagot tartalmaznak, mint amelyeket a drogériák árusítanak. A legjobbak azok a termékek, amelyekben olyan anyagok vannak, amelyek a bőrnek is alkotóelemei. Ilyenek például a linolsavat, ceramidokat, illetve a bőrhöz hasonló szerkezetű (lipidekből álló védőgátját utánozó) anyagokat tartalmazó készítmények.
  • Ha ekcémás, illatmentes bio- vagy natúrkozmetikumokat használjon.
  • Kerülje a hosszas fürdőzést, inkább zuhanyozzon. Használjon olajos fürdőszert, ha kádban üldögélne. • Juttassa hozzá a szervezetét fontos vitaminokhoz (mint az A-, E-, D-vitamin).
  • Naponta megfelelő mennyiségű vizet fogyasszon (legalább 2,5-3 liter).
  • Napozási céllal ne feküdjön ki a napra. Ez nem jelenti azt, hogy nem érheti nap a bőrét, de ne 11–15 óra között. 
  • Védje magát a naptól: használjon napvédő krémet, este pedig testápolót. A napnak kitett bőrön jelentkező káros mellékhatások ellen jól véd egy afrikai szárazságtűrő növény (cassia alata) kivonatát tartalmazó testápoló, amely napozás után regenerálja a bőr sejtjeinek örökítőanyagát.

A krónikus napártalom jelei

Nemcsak száraz bőrűeknél, de a nálunk előforduló négyféle bőrtípus mindegyikénél kialakulhatnak az évek alatt jellemző tünetei a krónikus napártalomnak, figyelmeztet szakértőnk. Íme, a leggyakoribbak:

Tünet: Barnás foltos elszíneződés, értágulatokkal tarkítva – általában a nyakon és a dekoltázson jelentkezik.
Jellemzője: Legtöbbször gyulladásos reakció váltja ki. A gyulladás elmúlta után maradnak vissza a pigmentált foltok – ezeket nem lehet eltávolítani.

Tünet: Kicsi piros pontok – értágulatok, amelyek genetikai hajlam vagy napártalom következtében alakulnak ki.
Jellemzője: Nem lehet eltávolítani.

Tünet: Apró, szabályos körvonalú pigmenthiányos fehér foltok.
Jellemzője: Szintén maradandó és el nem tüntethető jelei a túlzott napozásnak.

Tünet: Nap hatására a szeplők is erőteljesebben előjönnek, besötétednek.
Jellemzője: Fényvédővel kombinált halványító készítményekkel akár el is lehet ideiglenesen tüntetni.

Tünet: Mélyebbre terjedő maradandó pigmentáció a vállon, háton, karon – leégés után.
Jellemzője: Ártalmatlan, de maradandó esztétikai probléma.

Tünet: Kisebb-nagyobb barna, a bőrhöz erősen tapadó, elszarusodó és esetleg a bőrfelszínről elemelkedő növedékek.
Jellemzője: Mivel esetlegesen rosszindulatúvá is válhatnak, ezeket nem árt eltávolítani (pl. fagyasztással, éles eszközzel).

Jó tudni!

  1. Az önbarnító krémek nem tartalmaznak fényvédő hatóanyagokat, reakcióba lépnek a felső hámréteg sejtjeinek egyik anyagával, ettől lesz barnás a bőr színe.
  2. Bizonyos bőrtünetek (ekcéma, pikkelysömör) javulnak a nap hatására. Ahogy a sós tengervíz is jó hatással van a krónikus ekcémás bőrre.
  3. A béta-karotin is fokozza a bőr ellenálló képességét – nagy mennyiségben fogyasztva pigmentréteget képez a bőr alatt.
Megjelent: 
2014. augusztus 8.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: