Tanorexia

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Tanorexia

Szoláriumfüggőség

A tanorexia az angol „to tanning”, azaz barnulni kifejezéséből származik és szoláriumfüggőséget jelent. Abban az esetben használjuk, amikor valaki állandóan napozik vagy szoláriumozik, és az év minden napján a napbarnította bőr látszatát akarja kelteni. A függő beteg amikor tükörbe néz, azt látja magán, hogy sápadt, fehér a bőre és ezt nem tudja elviselni, ezért hetente vagy akár naponta többször is mesterséges barnítja magát, még akkor is, amikor környezete már kifejezetten barnának találja. Amikor pedig nem tud elmenni valamilyen okból kifolyólag barnulni, akkor elvonási tünetek jelentkeznek nála hasonlóan a drogproblémákkal küzdőknél. A bőrrák veszélye miatt a tanorexia életveszélyes problémákat rejt magában, ezért a megelőzésre és az esetleges kezelésére fokozott figyelmet kell fordítani, a függőség megszűntése végett pedig pszichiáter vagy pszichológus bevonása is szükséges lehet.

A médián keresztül a tökéletes barna bőrt a sztár- és a divatvilág diktálja, számos híresség jelenik meg nyilvánosan a természetest eltérő bőrszínnel, mint például Paris Hilton vagy Christina Aguilera. Sokan ezért a tanorexia kialakulásáért a médiát teszik felelőssé, ugyanis mindenhol a tökéletességet hirdetik, a tökéletes megjelenést szinte alapkövetelménnyé teszik. A legfontosabb, hogy ezt a fajta divatot ne kövessük, tartsunk mértékletesség a szoláriumozás és a napozás során.

Az évek során a tanorexia kapcsán a kutatások kimutatták, hogy a beteg egy idő után már nem feltétlenül azért megy szoláriumba, hogy barnuljon, hanem hogy boldogsághormonhoz jusson. A szoláriumozás során ugyanis boldogsághormon, úgynevezett endorfin szabadul fel, így a barnuló egyre többször igényli a barnulással járó pozitív érzést. Úgy érzi, a szoláriumozás révén lehet vidám, kiegyensúlyozott és elégedett, ezért ennek hajlandó mindent alárendelni. A szoláriumfüggőség egy idő után átveszi a hatalmat felette, egyre többször megy szoláriumba, nem gondolva arra, hogy ezzel veszélybe sodorja a saját életét. Minél tovább tart ugyanis ez az állapot, annál nagyobb az esély arra, hogy később kialakuljon a bőrrák, a melanoma. Fontos, hogy amíg a beteg nem gyógyul ki a szóláriumfüggőségből, rendszeresen járjon el bőrrákszűrésre és Ő vagy a környezete kísérje figyelemmel a bőrének a változásait. Sőt, mivel sok esetben a szoláriumozás káros hatása évek, évtizedek múlva jelentkezik, a rendszeres anyajegyszűrés a függőség elhagyása után is javasolt.  Amennyiben észlelik, hogy egy anyajegy elkezd viszketni, a színe megváltozik, a széle egyenetlenné válik vagy növekedni kezd, akkor mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni, az élet múlhat rajta!

A szoláriumfüggőség, vagyis a tanorexia kezelése nagyon hosszadalmas folyamat. Hasonlóan többi függőségi betegségnél, a páciens itt sem érzi, hogy káros a szervezete számára az, amit csinál. Számára az első lépés az lehet, hogy családi vagy baráti tanácsra elmegy bőrgyógyászhoz és kivizsgáltatja magát, majd ha tudatosul benne, hogy a betegsége már kóros és önromboló, akkor elmegy pszichológushoz vagy pszichiáterhez és lelkileg is orvosi kezekbe kerül. A cél minden esetben, hogy még időben megelőzhető legyen a bőrrák.

Ön is érintett?Kérjen időpontot orvosaink valamelyikéhez!

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: