Bőrrák és a szolárium?

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Bőrrák és a szolárium?

A szolárium és más barnító lámpák jó lehetőséget nyújtanak, hogy a nyári nap melegítő barnító hatását télen is élvezhessük, előkészülhessünk a következő nyárra, hogy már ne tej fehéren kelljen kimennünk a napozók közé.

Azonban nem árt tudni, hogy a legújabb kutatások összefüggést mutattak ki a szoláriumozás és a rosszindulatú festékes bőrdaganatok kialakulása között, a kockázat pedig annál nagyobb, minél fiatalabb korban éri a bőrt a leégés.

A sugárbiológiai intézet már egy évtizede javasolja, hogy rendeletben szabják meg a szolárium üzemeltetők kötelezettségeit, elképzelésüket azonban nem támogatta az egészségügyi kormányzat. Ennek ellenére a bőrgyógyászok nagy többsége támogatnák azt a külföldről származó elképzelést, hogy korhatárhoz kössék a szoláriumozást, és a gyerekeknek tiltsák meg a napágyak használatát.

Sem felnőttnek, sem gyereknek nem jó a szoláriumozás

Az UV sugárzás, ami a bőrkárosodás okozza, három komponensből tevődik össze: UV-A, UV-B és az UV-C sugárzásból. Az UV-B és UV-C sugárzás káros hatása jól ismert. UV-C sugárzás a napból nem éri földünk felszínét, a bolygónkat körülvevő légrétegben elnyelődik. Ezen tartomány azonban mesterségesen előállítható az UV lámpák, szolárium segítségével. Az UV-A tartományról, korábban, az a vélemény volt elfogadott, hogy viszonylag veszélytelen, ám az újabb kutatások alapján megállapíthatjuk, hogy az UV-A szintén károsítja a bőrt és növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét.

A legtöbb szolárium egyedül UV-A tartományban sugároz, de a használat során más tartományok is előkerülhetnek. A szolárium működtetését folyamatosan ellenőrizni kell, kiváltképpen a csövek cseréjekor. Meg kell azonban jegyezni, hogy az UV-A fény sem veszélytelen. Áthalad a bőr felső rétegein, és a mélyebb rétegekben okoz károsodást. Kiváltva ezzel a bőr idő előtti öregedését, ami magában foglalja a ráncosodást, feszesség és víztartalom elvesztését. Újabb kísérletek bebizonyították, hogy az UV-A emeli a bőrrák gyakoriságát.

A szoláriummal vagy a természetes napfény általi barnulásnál az UV sugárzás bőrkárosító hatásai akkumulálódnak, összegződnek a bőrben. A károsodást fokozza, hogy a barna bőr még nehezebben barnul tovább, valamint hogy a barnaság egyáltalán nem véd a hosszú távú káros hatásoktól.

A szolárium más károsodásokat is előidézhet, mint kötőhártya-gyulladás, bőrpír, bőrszárasság. Számos gyógyszer (antibiotikumok, vízhajtók) és kozmetikumok emelik az UV iránti érzékenységet. Továbbá a szolárium kibocsátotta UV változást okoz a szervezet immunrendszerében is, bár azt még nem tudjuk, hogy ez a változás mekkora jelentőséggel bír.

Bőrgyógyászok korhatárhoz kötnék a szolárium használatát

A korhatár bevezetését a közelmúltban Anthony Young brit kutató javasolta, akinek kutatási eredményei igazolták a szolárium és a melanomák összefüggését. A brit kutató szerint ajánlatos volna, ha a barnulni vágyók a szolárium használatát évi 20 alkalomra korlátoznák, azok pedig, akiknek a bőre egyébként is nehezen hajlamos a barnulásra, teljesen lemondanának róla. Young szerint törvényben kellene tiltani a 18 év alattiak szoláriumozását. Jogszabályban készülnek korlátozni a szoláriumok használatát Ausztrália egyik tartományában is. 15 éves kor alatt tilos lenne a barnítógépek használata, 15 és 17 éves kor között pedig szülői beleegyezéshez kötnék.

Több éve javasolnak rendeletet a sugárbiológiai szakemberek

Egy évtizede próbálják a magyar bőrgyógyászok elérni a szolárium korhatárhoz kötését. Jelenleg ugyanis nincs semmilyen jogszabály vagy rendelet, ami a szoláriumokra, illetve üzemeltetőikre vonatkozna, még arra sincs garancia, hogy a gépek megfelelnek az EU-s sugárzási előírásainak. A sugárbiológiai intézet csak ajánlásokat adhat ki, ezek nem kötelező érvényűek. A rendelettervezetüket utoljára egy évvel ezelőtt adták be az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz, ahonnan az Egészségügyi Minisztériumhoz továbbították. Ezt követően nem érkezett semmilyen visszajelzés. A sugárbiológiai intézet legutóbb beadott rendelettervezetében kimondottan nem határoztak meg korhatárt, ezzel kapcsolatban az szerepel benne, hogy gyerekek nem használhatják a napágyakat.

 

Megjelent: 
,
2014. augusztus 12.
GYIK

Miért van szükség anyajegyszűrésre?

Az anyajegyek szűrése főleg a nagyszámú, illetve szabálytalan anyajegyek esetében fontos, mert belőlük könnyen képződhetnek melanomák, amelyek kezelése csak a korai felismerés esetén lehet igazán eredményes.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: