Pattanásokról

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Pattanásokról

Ha tinédzser vagy és a pattanás az egyik legádázabb ellenséged, akkor abból a szempontból jó hírrel szolgálhatunk, hogy ezzel a problémával nem vagy egyedül a Földön: a világ minden országában a serdülők 90%-a küzd a pattanásokkal - Amerikától Afrikáig.

Készülsz a héten egy fontos napra, (ez lehet akár a nagy "Ő"-vel való találkozás, éppen álláskeresés, vagy egy jó buli a haverokkal), és belenézel a tükörbe. Meglátod önmagadat, a pattanásos bőrödet. A tüneteket próbálod eltakarni alapozóval, vagy úgy fésülni a hajadat, hogy ne látszódjanak a pattanások?

Ugye magadra ismersz? Ha igen, ez a cikk neked szól.

Nagyon sok tanulmány, felmérés készült arról, hogyan érinti a serdülőket a pattanás. A válasz nem megleő: kifejezetten rosszul. Az egyik legnagyobb lelki sérülést serdülőkorban a pattanás okozhatja: kisebbségi érzést okoz, bizonytalanná tesz és zárkózottá.

Manapság már rengeteg dolgot tudunk a pattanás okairól, és egy sereg olyan kezelési lehetőség van, mely segít a pattanás eltüntetése során. Ezért itt a PRE-Pharma bőrgyógyászati rendelőben Dr. Vass Ilona és Dr. Szokolai Erzsébet segítségével kialakítottunk egy olyan csapatot, mely azzal foglalkozik, hogy megszabadítson Téged a pattanások okozta problémáktól és újra nyitott, szabad legyél. 

Miért pont a tiniken van olyan sok pattanás, orvosi kifejezéssel akne?

Serdüléskor olyan hormonok kezdenek termelődni a testünkben, melyeket androgéneknek hívunk. Ez a hormon fiúkban és lányokban is megtalálható. Testünket szőr fedi és mindegyik szőr szőrtüszőben végződik. Mindegyik szőrtüszőhöz csatlakozik faggyúmirigy, melynek az a dolga, hogy faggyút termeljen.

Miért kell ez nekünk?

Védőréteget képez a bőrünk és a külvilág között és puhán tartja a bőrünket. De amikor ezek az androgén hormonok belépnek a képbe, ezek a faggyúmirigyek elkezdenek vadul faggyút termelni, és faggyútúltermelés lesz az eredmény. A sok faggyú összetapad az elhalt hámsejtekkel, és elzárja a pórusokat (a faggyúmirigy kivezető csövét) úgy, mint a dugó az üveget. A faggyú azonban ezután is tovább termelődik, és a szőrtüsző megduzzad. A szervezet védekezésképpen fehérvérsejteket irányít a helyszínre, és végeredményként megjelenik a piros duzzadt pattanás, akne vagy mitesszer fekete fejjel.

És az első pattanás után jön a második, harmadik, tizedik és sokadik. Sőt! Hiába múlik el a gyulladás, de még pattanásos heg is maradhat utána.

Ekkor kell egy nagy levegőt venni, és felkeresni a PRE-Phatma tini bőrgyógyászatot, ahol sokféle, személyre szabott megoldással tudunk Neked segíteni.

A tini centrumunk azért alakult, hogy megoldjuk a pattanásos bőr okozta problémáidat, válaszoljunk az ezzel kapcsolatban felmerült kérdéseidre, és széleskörű, személyre szabott kezelési lehetőséggel ismertessünk meg, majd együtt válasszuk ki a Neked leghatásosabb kezelést.

Amennyiben eljössz hozzánk a problémával, első lépsként egy bőrgyógyász megnézi, hogy van-e valamilyen gócod (gyulladás a szervezetben), mely közrejátszhat a pattanások fokozott képződésében. Ettől függően orvosunkkal megbeszélitek, hogy milyen terápia segíthet neked a célt, a pattanásmentes bőrt elérni.

A szokásos helyi és gyógyszeres kezelés mellett orvosi mélyhámlasztás is szóba jöhet, mely segíti megnyitni az elzáródott pórusokat és csökkenti a faggyú termelődését. Speciális krémet kell otthon használnod két héttel előtte, hogy a hámlasztásra jelentkeznél (ezt a rendelőben kapod meg). Már ennek használata alatt látod, hogy rengeteget javul a bőröd. A hámlasztás elnevezés nem igazán jó, mert nem láthatóan hámlik a bőröd, ez olyan apró hámsejt leválasztás, ami látható hámlást nem okoz. A rendelőben letisztítják az arcodat, ha kell a hátadat, mellkasodat és a speciális, orvosi gyümölcssavat (glikolsav) felkenik az arcodra. Ne félj, nem fáj, viszont nagyon szép simává varázsolja a bőrödet, és a pattanások eltüntetésében is segít. Ilyen orvosi kezelésből legalább 6 alkalom szükséges heti-két heti időközönként megismételve. A hámlasztások között a speciális krémmel kezeled otthon a bőrödet.

Mennyit hallottad, hogy ne egyél csokoládét, mert attól vannak a pattanások. Szintén kerüld a sült krumplit, pizzát, stb.

Ami jó a szervezetednek, az jó a bőrödnek is. Ebben segít egy szakképzett fiatal dietetikus (táplálkozási tanácsadónk), aki személyre szabottan beszéli át Veled, mi is a helyes táplálkozás, ami segít a pattanások eltüntetésében. Mivel a pattanás oka nagyon összetett, így a kezelése is összetett.

Ha már jártál a bőrgyógyásznál, aki megbeszélte veled a kezelési lehetőségeket, ha már a dietetikussal is átbeszélted, hogy mit és hogyan egyél, akkor lép a képbe a gyógykozmetikus. Ne rettenj meg! Van olyan kozmetikus, aki a pattanás eltávolítását fájdalommentesen, és nagyon kíméletesen végzi. Ráadásul biztos lehetsz abban, hogy nem nyúl olyan gyulladt csomóhoz, amihez nem szabad, mert orvosi ellenőrzés és előzetes konzultáció alapján pontosan tudja, hogy Téged hogy kezelhet.

Előzőekben beszéltünk arról, hogy a pattanás oka a szervezetben lévő helyi gyulladások, gócok lehetnek. Ezek kizárására nálunk vérvételi lehetőség van, speciális panellel. Ennek az eredményével pedig a fül-orr-gégészünk megvizsgálja a manduládat, hogy nem szóródnak-e onnan a baktériumok. Lányoknak érdemes fiatal nőgyógyász kollégánkat is felkeresni, hogy az ott lévő esetleges gyulladásokat is felderítsék.

A lényeg az, hogy az akne-centrumban minden olyan szakma a rendelkezésedre áll, akinek szerepe van abban, hogy a pattanás a múlté legyen. Hidd el, együttes erővel ez menni is fog.

Pattanások utáni hegek

Mi történik akkor, ha már nincsenek gyulladt pattanások a bőrödön, viszont a bemélyedések, az arcodon, a pattanások okozta egyenetlenségek (mi úgy hívjuk, hogy hegek) maradandóan jelen vannak?

Magyarországon ez az egyetlen hely, ahol a kozmetológus bőrgyógyász foglalkozik ennek eltüntetésével. Ez egy speciális hámlasztás jelent. Ez már nem olyan felületes, mint a pattanás eltüntetésére javasolt hámlasztás, ez egy mély orvosi hámlasztás, melynek elvégzése után néhány napig otthon is kell maradni. Ezt a beavatkozást mindenképpen személyesen kell megbeszélni.

Megjelent: 
2014. augusztus 12.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: