Hajdiagnosztika Trichoscan segítségével

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Hajdiagnosztika Trichoscan segítségével

A haj a nők egyik legszebb éke, ezért törekszik mindenki – jó megjelenése érdekében – az általa ideálisnak elképzelt hajkorona viselésére. Még a férfiak is minden reggel igazítják, zselézik frizurájukat. Jellemző, hogy akinek hullámos haja van, egyeneset szeretne, a "szöghajúak" pedig minden fodrászati praktikát bevetnek a cél, a göndör haj elérése érdekében. Abban azonban egyetérthetünk, hogy a hajhullás mindenképpen kellemetlen, és nemkívánatos probléma. Nincs, aki örülne, ha féltve ápolt hajszálait csomókban kell összesöpörni a fürdőszoba padlójáról.

Mi a haj, és mit értünk hajszerkezet alatt?

A haj a hám függelékszervei közé tartozik, a faggyúmirigyekkel és a verejtékmirigyekkel együtt. A szőrtüszők a hám kitüremkedései az irhában, alsó, bunkószerűen kiszélesedett részeik a hajhagymák, amelyek úgynevezett mátrixsejtekből állnak. Ezek termelik a hajszálak szaruanyagát. A szőrtüszőben foglal helyet a szőrszál, amely élettelen, elszarusodott képlet. A szőrszál belső része a velőállomány, ami egy lágyabb anyag, és több-kevesebb festékanyagot is tartalmaz. Ez a festékanyag határozza meg a haj színét. Külső része keményebb keratinból áll, ez a kéregállomány. Legkülső rétege a lapos, tetőcserépszerűen egymásra épülő sejtekből álló kutikula. A hajszál termelődéséhez szükséges vérellátást a hajhagyma alsó részén található ér biztosítja.

Mennyi idő alatt nő meg az egészséges haj?

Hajszálaink - ha egészségesek – kb. 3 éven át növekednek, rövid ideig, kb. 2 hétig – átmeneti fázisban vannak, majd kb. 3 hónap nyugvó fázis után kihullanak. Ez a folyamat nem egyszerre megy végbe minden hajszálnál, hanem fokozatosan történik.

Mit jelent hogy a hajszálak nyugvó fázisállapota?

Egy időben a hajszálak kb. 10-15 %-a van nyugvó fázisban. Ha ez a hajváltási periódus valami miatt felborul, kialakul a hajhullás. Annak megállapítása, hogy a hajszálaink hány százaléka van éppen a különböző fázisokban, közelebb visz a hajhullás okának kiderítéséhez, és így könnyebben és hatékonyabb kezelhetjük.

Mi az új módszer, amelynek segítségével pontosabban meg lehet állapítani a hajhullás okát?

Az egyes stádiumban lévő hajszálak százalékos arányának kiszámítását könnyíti meg egy újonnan kifejlesztett, számítógéppel összekapcsolt készülék, amelynek digitális dermatoszkóp része 30-szoros nagyítással, polarizált fénnyel vizsgálja a fejbőrt, a számítógépes program pedig kiszámítja a növekvő ill. nyugvó fázisban lévő hajszálak arányát, és meghatározza a hajszálak, piheszőrök vastagságát is. A készülék neve: TrichoScan.

Milyen okok vezetnek hajhulláshoz?

Férfiaknál gyakoribb, de nőknél is előfordul az androgén típusú, hormonális eredetű hajhullás. Míg a férfiaknál általában családi öröklődést is mutatva, akár teljes kopaszsághoz is vezethet, a nőknél típusos, általában a fejtetőre, a homloktájra lokalizálódó hajritkulást eredményez. Mind a nőknél, mind a férfiaknál előfordulhat vas-, cink- vagy más ásványi anyaghiány. Míg a vashiány tüneteivel mindenki tisztában van, addig általában kevés szó esik a második legfontosabb nyomelem, a cink hiányáról. Pedig elégtelen bevitel, pl. fogyókúra, vagy megnövekedett cinkszükséglet esetén, például terhesség és szoptatás alatt vagy nagyfokú izzadással járó fizikai munka esetén a cinkhiány hajhullással, körömtöredezéssel, illetve egyéb tünetekkel is járhat. Vannak olyan betegségek, például a pajzsmirigy működésének zavarai, amelyek szintén hajhullást eredményeznek. A szervezetben előforduló gócok, például gennyes fog, mandula-, epehólyag-gyulladás, is okozhat hajhullást. Nem ritka, hogy a gócok nem a haj diffúz megritkulásával járnak, hanem foltos kopaszságot okoznak. Ilyenkor a haj körülírt területen teljesen kihullik, később, az esetek többségében visszanő a haj, de újra kiújulhat a hajhullás. Egyes gyógyszerek szedése során is gyakran észlelünk hajhullást. Ezek közül legismertebb a daganatok kezelésére alkalmazott szerek hatása. Ilyen kezelések következtében, általában teljes kopaszság lép fel, de a haj a terápia befejezése után visszanő, néha még sűrűbb és erősebb szálú is lesz, mint előtte.

Megjelent: 
,
2014. augusztus 12.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: