A hajhullás okai és terápiás lehetőségei

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

A hajhullás okai és terápiás lehetőségei

A DunaMédia Vitalitás című műsorában Dr. Szokolai Erzsébet bőrgyógyász beszélt a hajhullás lehetséges okairól és terápiás lehetőségeiről.

A bőrgyógyász doktornő elmondta, hogy a hajunk, a bőrünkhöz hasonlóan védőfunkciót lát el, véd a környezeti ártalmakkal szemben. Amikor naponta több mint száz hajszálunk hullik ki, vagyis a hajszálak megjelennek a mosdóban, a ruháinkon, a padlón, akkor valamiféle változás zajlik a szervezetben. Hozzátette, hogy a hajhullás mára egyfajta civilizációs betegséggé nőtte ki magát, a kiváltó okai között pedig megtalálhatóak a különböző hiánybetegségek, valamint a hormonális problémák. Kifejtette, hogy a nyomelemek hiánya – vas, cink, szelén – nagy szerepet játszanak a hajhullásban, de amennyiben hajhullásunk erre volt visszavezethető, akkor ahogy a nyomelem szint helyreáll, a hajhullás megszűnik. A bőrgyógyász doktornő megjegyezte, hogy míg egy vérvétellel meg lehet állapítani a vashiányt, addig a cink mérése illetve cinkhiány feltárása sokkal összetettebb folyamat, mert a cink nem csak a véráramban van, hanem a szövetekben is megtalálható.

Dr. Szokolai Erzsébet bőrgyógyász elmondta, hogy a hajhullást a szervezetben meghúzódó gócok is okozhatják, aminek többféle tünete lehet: vagy mindenhol elkezd hullani a haj, vagy kör alakban tűnnek el a hajszálak a hajas fejbőrről. Amennyiben fölmerül a góc lehetősége, akkor fogászati szakvizsgálatra, nőknél nőgyógyászati vizsgálatra, férfiaknál pedig prosztatavizsgálatra van szükség, illetve el kell menni egy gégész szakorvoshoz is kivizsgálásra. Nagyon gyakran ugyanis fogászati, urológiai vagy nőgyógyászati probléma, gócos mandula játssza a főszerepet a hajhullásban, sokszor az eltávolított mandulacsonk gyullad be.

A Doktornő elmondta, amikor a páciensek hajhullásal fordulnak a bőrgyógyászat munkatársaihoz, akkor TrichoScan vizsgálatot alkalmaznak: egy újbegynyi területen levágják a beteg haját és a számítógép segítségével 3 nap múlva kielemzik a haj növekedését. A TrichoScan scennerrel készítenek egy trichogramot, amin látják, hogy mennyi hajszál van növekedési és mennyi nyugvó fázisban. A vizsgálat eredményéből következtetni lehet arra, hogy milyen típusú hajhullással állnak szemben, hogy hiánybetegség vagy hormonális változások állnak-e a betegség háttérben. Normális körülmények között 100 szál hajból 85 van növekedési fázisban, 15 pedig alvó fázisban. Amennyiben ezek a számok megváltoznak, akkor kóros hajhullásról beszélhetünk.

Dr. Szokolai Erzsébet beszélt egy másik terápiás kezelésről is. A mezoterápia során azokon a területeken, ahol a hajhullás tapasztalható, vitaminokat és egyéb anyagokat juttatnak injekciós módszerrel a hajas fejbőrben. A gyakorlatban a hajszálerekbe injektálják be a nyomelemeket, amik közvetlenül ott hatnak, ahol kell, a szőrtüszők növekedését serkentik. Azt azonban tudnunk kell, hogy minden embernek van egy egyéni, hormonális genetikai hajnövekedése, amit nem lehet befolyásolni. A tapasztalat az, hogy több hónapnak kell eltelnie, hogy az eredmények szemmel láthatóak legyenek. Általában 2 hónap múlva látszik, hogy a hajszálak növekedésnek indultak.

A Doktornő kifejtette, hogy a teljes kopaszságon már nagyon ritkán lehet segíteni, főleg akkor, amikor már a szemöldök és a szempilla is kihullott. Ez általában visszafordíthatatlan folyamat, de ha valaki időben megy el orvoshoz és sikerül feltárni és kezelni a kiváltó okokat, akkor megállítható a hajhullás.

Megjelent: 
,
2015. január 27.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: