Hajhullás vagy kopaszodás?

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Hajhullás vagy kopaszodás?

Nem mindegy hajhullásról vagy kopaszodásról beszélünk. Talán a legalapvetőbb különbség, hogy a kopaszodás végleges hajvesztést jelent, egy hajhullás után pedig még kinőhet a hajunk, rendbe jöhet a hajállomány.

A haj rendellenességeinek két nagy csoportját különböztetjük meg, a haj külső szerkezetében történő károsodásokból eredőket és a hajhullást, mely a mátrixsejtek osztódásának időszakos vagy végleges leállását jelenti.

Ha időnként a normális mennyiségnél több haj kerül ugyanabba a növekedési szakaszba, akkor gyakran előfordulhat erős hajhullás . Ezek a hajszálak majdnem egy időben érik el a növekedés végső fázisát, így megközelítőleg egyszerre hullanak ki. Ilyen esetek általában tavasszal és ősszel fordulnak elő. Ha ez a fázis egy pár hét alatt megszűnik, nem kell aggódnunk.

A fokozott hajvesztés ( hajhullás) egyik oka az lehet, hogy a szervezet nem képes ellátni a fejbőrt a hajnövekedéshez szükséges tápanyagokkal. A következmény nem egyszerűen csak az, hogy a hajnövekedés lelassul, hanem a hajszálak vékonnyá és töredezetté válnak, majd a növekedés teljesen megáll és elkezdődik a hajhullás. A tápanyagok hiányában a hajhagymák "elalszanak", ám nem pusztulnak el azonnal. Ha a hajhagymák megkapják a növekedésükhöz szükséges táplálékot, le áll a hajhullás és a haj növekedése ismét megindulhat. A legjobb és leghatékonyabb módja a hajhagyma táplálásának az, ha a szükséges anyagokat a vérkeringésen keresztül juttatjuk el a sejtekhez. Ez a tápcsatornából felszívódó készítményekkel érhető el a legegyszerűbben, és ezzel megszüntethetjük a hajhullást.

Ha elkezd hullani a hajunk az még nem a kopaszodást jelenti, bár lehet annak a jele is. Kopaszság esetén a hajhagymák elhalnak, és nem termelnek több hajszálat. Hajhullás esetén viszont csak "sztrájkolnak".

A Kopaszodás genetikai és hormonális okokra vezethető vissza. A hajhullás általában valamilyen külső behatásnak, az életben vagy a szervezetben bekövetkezett változásnak "köszönhető".

A kopaszodás megoldása kizárólag a hajátültetés lehet, nem lehet gyógyszeresen kezelni. Hajhullásnál kivizsgálás és a hajhullás okának (valamilyen gyulladás, gyógyszeres kezelés, akár terhesség) megszűnése vagy megszüntetése után a haj visszanő.

Megjelent: 
2014. augusztus 12.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: