Hajhullás formái

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Hajhullás formái

A hajhullásnak többféle formája és számtalan oka lehet.

A leggyakoribb formái:

Androgén hajhullás

Nevét onnan kapta, hogy kialakulásában szerepet játszanak az androgén hormonok. Az androgén hormonokat "férfihormonoknak" is hívják, de ez eléggé pontatlan elnevezés, mert nőkben is termelődnek, bár szintje alacsonyabb, mint férfiak esetén. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az androgén hajhullás kialakulásához nem szükséges a normálisnál magasabb hormonszint.

Az androgén jellegű hajhullás feltűnésének jellemzője

Leggyakrabban a halántéktájon mindkét oldalon, háromszög formában kezdődik. A homlok tájéki hajvonal lassan hátrahúzódik, a forgó tájéki hajvesztés is kiterjed, majd lassan találkozik a két kopaszodó zóna a fejtetőn. Ugyanilyen típusú kopaszodás előfordulhat nőknél is, ami elsősorban a fejtetőn, négyszög alakban, diffúz ritkulásban nyilvánul meg. Ez a folyamat külsőleges kezeléssel is befolyásolható, kifejlődési ideje és formája egyedileg igen eltérő lehet.

Diffúz hajhullás

A szervezetet megviselő betegség vagy valamilyen tápanyag hiánya válthatja ki. Jellemzője, hogy a hajhullás nagyjából egyenletesen az egész fejbőrt érinti.

Mi okozhat diffúz hajhullást?

Általában valamilyen vitamin- vagy nyomelemhiány következtében léphet fel. Többnyire A-vitamin-, vas-, vagy cinkhiány figyelhető meg ilyenkor. A cink a vas után következő második legfontosabb nyomelem a szervezet számára. Hiánya sok esetben indokolja a kialakult panaszokat. A reformkonyha népszerűvé válásának egyik következménye, hogy egyre csökken a vörös húsok fogyasztása - ami a magyarok számára a cink legfőbb forrása - , s ha más úton nem pótoljuk, hiánytünetek alakulnak ki.

Foltos hajhullás (alopecia areata)

A cím kissé pontatlan, ugyanis sokféle okból kialakulhat foltos hajhullás, az alopecia areata ezek közül csak az egyik, jól meghatározott kórkép. Pontos oka nem ismert, de sok adat utal arra, hogy úgynevezett autoimmun jelenségről van szó, vagyis a szervezet védekezőrendszere (immunrendszere) a hajhagymák ellen fordul.

Általában köralakban jelenik meg. Olyan változata is ismert, hogy csak a pigmentált hajszálak hullnak ki, az őszek megmaradnak. Az alopecia areatának számtalan oka lehet. A kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a szervezetben megbújó gyulladás vagy góc, de egyéb hormonális hatás, mérgezés is lehet a hátterében. Akár még genetikai okok is szóba jöhetnek, mivel egyes családokban halmozottan fordul elő a foltos hajhullás. Hajhullást okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, mint például a tumorterápiában alkalmazott citosztatikumok. A gyógyszerek okozta kopaszság esetén, a szer elhagyása után a hajnövekedés mindig helyreáll. Ugyanez a helyzet bizonyos mechanikai ingerek hatására, ékszerek, bizonyos frizurák viselése miatt fellépő hajhullásnál is, feltéve, hogy a hajhagymák nem sérültek. Azokban az esetekben, ahol az ok nem ismert, a foltos hajhullás gyakran magától is elmúlik, de mindig fennáll a kiújulás veszélye. Ha a kopasz folt határán a hajszál könnyen kitéphető, ill. felkiáltójel-formájú, megvastagodott, akkor a kopaszodás valószínűleg még nem állt meg. Az okok sokféleségénél fogva egzakt terápiáról sem igen lehet beszélni. Minden esetben ajánlatos gócvizsgálatot végezni, mert a szervezetben felfedezett gyulladásos folyamatok kezelésével a hajhullásnak is elejét lehet venni. A szervezet megfelelő vitamin- és nyomelem-ellátásával sok hajprobléma megelőzhető, de ha már kialakult mihamarabb keressen fel szakembert, hogy megfelelő kezeléssel tudjon segíteni, a mihamarabbi hajnövekedés beindításában. A hajhullás megállításában általánosan jól alkalmazható akár a cinktabletta is. Többnyire nem nő vissza a haj olyan mechanikai, égési sérülések, bizonyos fertőző vagy más bőrbetegségek esetén, amelyek hegesedve gyógyulnak.

Megjelent: 
2014. augusztus 12.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: