Ritkuló hajkorona

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Ritkuló hajkorona

Miért hullik a hajunk?

Ritkuló korona

Az ószövetségi mitológiai hősnek, Sámsonnak a hajában rejlett természetfeletti ereje. A ma emberének nem adatott meg, hogy ilyen képességekkel büszkélkedjék, de azért mindenki megpróbálja a legjobbat kihozni a fejét borító szőrszálakból. Jobbára elégedetlenek vagyunk azzal, amink van – göndörítünk, vasalunk, ritkítunk, sőt varratunk -, de a legfontosabb cél mégis az lenne, hogy a hajkoronánk is megérdemelje az „egészséges” jelzőt.

A hajszál a szőrtüsző, a folliculus terméke, és főleg fehérjetermészetű anyagokból, szaruból áll. Hajunk a fogantatás utáni hatodik héten kezd el kifejlődni, bőrünkben ekkor szőrtüszők milliói jelennek meg: hajunk szerkezete, sűrűsége, vastagsága egyaránt genetikailag kódolt. A hajszál gyökerének kiszélesedő része a hajhagyma, alsó részben található a hajszemölcs: ennek mátrixsejtjei gyorsan osztódnak, ezért nő a haj. Maga a hajszál három részből áll: a külső kutikula az egymáshoz szorosan, tetőcserépszerűen illeszkedő sejtek rétege, alatta a vaskosabb sejtekből álló kéreg, míg legbelül a velőállomány. Ez lágyabb, szarut termelő sejteket, és több-kevesebb melanin-pigmentszemcsét tartalmaz. A melanin, a szőrzet festékanyaga adja a hajszál színét (ami a mennyiségétől és minőségétől függően lesz barna, szőke vagy fekete). A melaninképződés csökkenése okozza a haj színének elvesztését, az őszülést.

HAJBAJOK

A hajszálak növekedése körülbelül három évig tart – ez az anagén fázis -, ezután két hétig a szálak átmeneti fázisban vannak, majd 3 hónap alatt válnak el a folliculus hámjától. A hajváltás aszinkron, vagyis nem egyszerre történik, ezért nem leszünk egyik napról a másikra kopaszok, a következő hónapban pedig dús sörényűek, és ezért természetes az is, hogy mindennap kihullik néhány szál hajunk. A hajvesztésnek akkor van jelentősége, ha az meghaladja a napi 60-100 szálat. Bár a szervezet egészsége szempontjából a hajnak nincs jelentős szerepe, a kóros hajnövekedés, a haj szerkezetének megváltozása vagy a hajhullás komoly problémát jelezhetnek, arról nem is beszélve, hogy lelkileg is megviseli azt, aki hasonlókat tapasztal. Ha egy kisgyermeknél egyáltalán nem indul be a hajnövekedés, a teljes kopaszság már ekkor pszichológiai kezelést igényelhet. Vannak olyan, az egész szervezetet érintő fejlődési rendellenességek, amelyeknek része a hajszálak rendellenes szerkezete vagy rendellenes növekedése.

A fogak, szemek vagy a csontok problémáival együtt járhat a haj megritkulása, a hajszál orsószerű vagy csomós megvastagodása, illetve elvékonyodása, esetleg megcsavarodása.

Örökség és életvitel

Az újszülöttek hol kopaszon, hol hosszú hajjal születnek, és ennek nincs is jelentősége, az viszont mindkét esetben fontos, hogy rendszeresen ápoljuk a fejbőrüket. A csecsemőnek minden fürdetésnél a haját is mossuk meg, pontosabban vízzel öblítsük le. Sampont ellenben nem kell mindig használni, mert akkor a fejbőr kiszáradhat, hámlani, viszketni kezdhet, és a vakarás okozta sérülés akár behatoló fertőzés kiinduló pontja lehet.

Felnőtteknél a haj minősége részben genetikai adottságoktól, részben pedig táplálkozási, életviteli, hajápolási szokásoktól függ. Akinek eredendően vékony szálú, ritka a haja, nem számíthat arra, hogy ez a hajszeszek vagy táplálékkiegészítők hatására alapvetően meg fog változni. A férfiak kopaszodásánál is érdemes a genetikai faktorokat átgondolni, megnézni az édesapa, illetve a férfirokonság „üstökét”.

Hajmosási, hajviseleti szokásaink szintén sokat árthatnak vagy használhatnak a hajszálak minőségének. Aki hetente többször erősen szárító hatású samponnal mos hajat, ráadásul forró hajszárítót használ, annak előbb-utóbb töredezetté, szárazzá, fénytelenné válik a haja. Ha a fejbőr és ennek következtében a haj erősen zsírosodik, és gyakori mosásra van szükség, akkor ez mindenképpen az erre a problémára kifejlesztett, mindennapi hajmosáshoz is ajánlott samponnal történjék. A fiatalok körében divatos raszta ápolása különösen nehéz, ezért ez a frizura csak annak ajánlott, aki a rendben tartását is vállalni tudja.

Kamerát a hajra

A hajjal kapcsolatos problémák közül legtöbben a hajhullás miatt keresik fel a bőrgyógyászati rendeléseket (jellemzően tavasszal és ősszel jelentkeznek sokan ezzel a tünettel). Lehet, hogy egyszerűen fiziológiás hajváltásról van szó, ám ha a hajhullás mértéke meghaladja a fent említett, napi 60-100 szálat, akkor elképzelhető, hogy belső szervi probléma húzódik a háttérben. A kiváltó okra az úgynevezett trichogramból köveztethetünk, ami megmutatja, hogy a hajszálak hány százaléka van növekedési, illetve nyugvó fázisban. Az arány megállapítását nem csupán úgy tudjuk elvégezni, hogy körülbelül 100 szál hajat kihúzunk, és azt mikroszkóppal megvizsgáljuk – a diagnosztikában ma már a számítógép is rendelkezésünkre áll.

A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes. Az első napon nagyjából ujjbegynyi területen teljesen levágják a hajat, ezt a részt 3 nappal később megfestik, és mikrokamerával megvizsgálják. A TrichoScan-módszer a harmincszoros nagyítású kamera és a számítógép segítségével adja meg a szükséges információkat. Megtudhatjuk, milyen a hajszálak vastagsága, mennyi az adott területen lévő hajszálak száma, de arra is választ kaphatunk, hogy milyen arányban vannak nyugvó, azaz telogén, illetve növekedési fázisban a piheszőrszálak. Ha a nyugvó fázisban lévő hajszálak aránya nagyobb az ideális 15 százaléknál, felmerülhet az is, hogy valamilyen góc lehet a szervezetben, mert a haj állapota sokszor tükrözi a szervezet általános állapotát. Súlyosabb, esetleg tartósan magas lázzal járó betegségek után, erős stresszhatást követően körülbelül 2 hónap múlva alakulhat ki hajhullás.

AMIKOR TERMÉSZETES

Külön említést érdemel a szülés utáni hajhullás. A kismamák gyakran rémülten keresik fel a rendelőt, mert erős hajhullásuk ijesztőnek tűnik. Nehéz elképzelni, hogy ez természetes folyamat, pedig így van! A terhesség idején, elsősorban az ösztrogén hormonok hatására, a hajszálak hosszabb idő alatt kerülnek nyugvó, telogén fázisba, ezért a hajhullás szinte teljesen leáll. A szülés után viszont visszaáll a hormonális egyensúly, és az eddig ki nem hullott szálak egyszerre esnek ki. Nincs ok tehát az ijedtségre, de ha a folyamat időtartama meghaladja az egy évet, akkor fel kell keresni a bőrgyógyászati rendelőt.

Zavaró cinkhiány

Talán nem ismeretlen az a tény, hogy vashiányos vérszegénységnél a haj hullani kezd, arra azonban nem sokan gondolnak, hogy egy sikeres fogyókúra is hajhulláshoz vezethet. Ez különösen akkor igaz, ha egyoldalú táplálkozással, a vitaminok pótlásának elmulasztásával értük el a kívánatos karcsúságot. Ilyenkor, de néha még átlagos táplálkozás mellett is kialakulhat cinkhiány.

A cink a vas után a második legfontosabb nyomelem, és a hiányával nemcsak hajhullás, hanem például pattanásképződés, farkasvakság is jelentkezhet, viszont a megfelelő adagolása segíthet például a gyermekkori ekcéma vagy férfiak fertilitási zavarainak kezelésében is.

Érzékeny szőrtüszők

Nagyfokú hajhullásnál laboratóriumi vizsgálattal kezdjük a kivizsgálást, ahol a rutinellenőrzés mellett megnézzük a gyulladásra utaló értékeket és egyes hormonok, például a pajzsmirigyhormon szintjét is, de gyanú esetén fogászati, gégészeti, urológiai, nőgyógyászati vizsgálatot kérünk. Fontos tudni, hogy ha gócot vagy más problémát sikerül igazolnunk, és ezt megszüntetjük, a hajhullás nem szűnik meg azonnal – még megfelelő kezelésnél is csak két hónap múlva várható eredmény.

A kiváltó okok között nem ritka a hormonális hatás. Mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál gyakori az úgynevezett androgén alopecia, amely a férfi nemi hormonok – elsősorban a dihidro-tesztoszteron – hatására alakulhat ki. Ebben az esetben a szőrtüszők genetikailag fokozottabban érzékenyek a fenti hormonra, és ez vezet a hajszálak idő előtti elvékonyodásához, a szőrtüszők kisebbé válásához. Férfiakon a haj megritkulásával, elvékonyodásával együtt a fejtetőn és a homlok két oldalán alakulnak ki kopasz foltok, míg a nőknél általában a fejtetőn ritkul meg a haj, de a kontúrja megmarad.

Mit tehetünk?

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat hajhullás, és ezt a gyógyszer betegtájékoztatóján fel is tüntetik. Legismertebb a daganatos betegségek kezelésére használatos citosztatikumok kiváltotta, nagyfokú hajhullás, ami egyes készítmények esetében teljes kopaszsághoz vezet. Jó tudni, hogy a kezelések befejezése után a haj visszanő, sőt a tapasztalatok szerint általában még sűrűbb és vastagabb lesz, mint amilyen a gyógyszer alkalmazása előtt volt.

A hajhullás kezelése a kiváltó oknak megfelelően történik. Az esetleges gócok szanálása, az étkezési problémák, vitamin-, ásványianyag-hiány rendezése, androgén alopecia esetében cinkadagolás, koffeintartalmú sampon, hajszesz javíthat a tüneteken. A helyi kezelésben általában jó hatásúak a fejbőr vérbőségét fokozó szerek, mert javítják a szőrtüszők vérellátását, ezáltal a tápanyagellátást.Ha a hatóanyagokat közvetlenül a szőrtüszőkhöz akarjuk bejuttatni, jó módszer a pár éve nálunk is bevezetett mezoterápia. Ilyenkor vékony tűvel, felületesen, sűrűn elhelyezett szúrásokkal juttatják be a fejbőrbe a vitaminok, ásványi anyagok, esetleg növekedési hormon keverékét.

Megjelent: 
,
2014. május 1.

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: