Anyajegy eltávolítás

Bőrgyógyászati, kozmetológiai, anyajegyszűrő és lézerterápiás centrum

Magyar termék nagydíj

Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Időpont-egyeztetés telefonon: 0630-388-68-59
Értesítést kérek a PRE-Pharma újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Anyajegy eltávolítás

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosaink és plasztikai sebészünk szakszerűen távolítják el az anyajegyeket és bőrkinövéseket.

Amennyiben bőrnövedéket tapasztal magán vagy családja bármely tagján, ami esetleg viszketni kezd, növekszik, sötétebbé válik, a széle változik, akkor ne késlekedjen, azonnal forduljon bőrgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez.

Magánbőrgyógyászatunkon az anyajegy esetleges eltávolítását a legkorszerűbb digitális dermatoszkóppal végzett vizsgálat előzi meg.

Az anyajegyek eltávolítása lehetséges:

  • megelőzés céljából, az anyajegy elhelyezkedéséből adódóan: amennyiben az anyajegy olyan testrészen, testfelületen található, ahol fokozott fizikai behatásoknak van kitéve (például folyamatosan melltartó pánttal érintkezik, mely irritálja);
  • szintén megelőzés céljából: a túlzott szabálytalanságot mutató anyajegyeknél, melyeknél a szerkezet, vagy a két anyajegyszűrő vizsgálat közt mutatott változás alapján felmerül a melanoma kialakulásnak veszélye;
  • esztétikai okból;
  • orvosi javaslatra, gyanús vagy igazoltan rosszindulatú elváltozás, melanoma esetén, az áttétek megelőzése, megakadályozása érdekében.

Esztétikai okból, a beteg kérésére történő anyajegy eltávolítás esetén is fontos tudni, hogy a beavatkozás előtt egy anyajegyszűrés alkalmával a páciens összes anyajegyét – tehát nem csak az eltávolítandó anyajegyet – digitalis dermatoszkópos vizsgálatnak kell alávetni, hogy meggyőződhessünk arról, a paciensnek nincs melanoma gyanús anyajegye.

Fontos továbbá, hogy melanoma gyanú esetén az orvos azonnali operációt javasol. Minden nap számít, így az ilyen jellegű anyajegy eltávolítást nem szabad halogatni!

Az anyajegy eltávolításra többféle eljárás létezik. Az anyajegy vizsgálata után a bőrgyógyász szakorvos dönt, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb. Egyszerre több anyajegy is eltávolítható, de egy időben maximum 3–4 anyajegy egy időben történő levétele javasolt.

Anyajegy eltávolítás szikével

Pigmentes anyajegyet a szakmai protokolloknak megfelelően kizárólag sebészi úton, szikével szabad eltávolítani, mivel a kivágott bőrképletnek szövettani vizsgálatra alkalmasnak kell lenni.

Melanoma gyanús vagy igazoltan rosszindulatú anyajegy eltávolítása esetén ún. biztonsági zónával együtt kell kimetszeni az anyajegyet, tehát a ténylegesen kimetszésre kerülő terület valamivel nagyobb lesz, mint maga az anyajegy. A szakorvos természetesen ebben az esetben is figyelembe veszi a bőr hasadási vonalait, olyan irányba vágja, hogy a lehetőség szerint a heg a legkisebb legyen. A kimetszés egy kb. 20 perces beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítéssel kezdünk (Lidocain injekciót adunk a kimetszendő területre, a bőr alá). Megmarad a tapintásérzet, de a vágás során az éles, szúró fájdalmat nem érezni. A beavatkozás után a sebet összevarrjuk, majd néhány héttel később a varratokat kiszedjük. Természetesen orvosaink segítenek a hegkezelésben is. Nagyon fontos, hogy az anyajegy eltávolítása után a varratszedésig a bőrt nem érheti víz. Az anyajegyek kimetszését rendelőnkben kifejezetten bőrsebészetre specializálódott plasztikai sebész kolléga végzi.

Anyajegy lézeres eltávolítása

Elsősorban pigment nélküli anyajegyeknél, éranyajegyeknél szokás ezt a megoldást választani. A lézeres éranyajegy eltávolítás során a lézer fénye szelektíven kötődve roncsolja az adott anyajegyet, és így a környező ép bőrön nem hagy látható nyomot. Úgy is használhatjuk a lézert, mint a hagyományos szikét, a beavatkozáskor – úgymond – lézerkéssel vágunk. A lézer előnye, hogy kisebb a vérzés, kisebb a környező szövetek roncsolása, a seb általában jobban gyógyul, és kevésbé hegesedik. Természetesen itt is használunk fájdalomcsillapítást, így a lézerrel végzett műtét nem fáj.

Anyajegy eltávolítása égetéssel, diatermiával

Egyes anyajegyek – szintén elsősorban a pigment nélküli növedékek, éranyajegyek – koagulációval is eltávolíthatók. A beavatkozást elektokauterrel/koagulátorral végzi a bőrgyógyász szakorvos. A beavatkozás során magas hőmérséklet hatására a szövet roncsolódik, elpárolog, emiatt égetésnek is hívják ezt a módszert. A kauterrel történt égetés után általában hámosító kenőcsös kötést helyezünk fel, de kisebb beavatkozás esetén ez akár el is hagyható. A kezelések után ebben az esetben gyors heggyógyulásra számíthatunk.

Lézer, szike vagy kauter?

A módszerek között a különbség az egyes esetekben történő alkalmazhatóságon túl esztétikai végeredményben és az utókezelésben van. A szikés beavatkozás után a varratra nagyon kell vigyázni, nem szakadhat fel, így egy ideig korlátozva leszünk, például nem sportolhatunk, nem mehetünk uszodába. A végeredmény egy hosszúkás, alig látható heg, a pigmentes anyajegyek eltávolításánál csak ez az eljárás jöhet szóba. A lézeres vagy kauteres kezelésnél a betegnek nem lesznek varratai és a seb pár hét alatt behámosodik, végül marad egy kicsivel nagyobb folt, mint amilyen az eredeti anyajegy volt.

Az anyajegyeltávolító műtét lépései szikével:

  1. A helyi érzéstelenítés előtt a műtéti területet fertőtlenítjük és steril anyaggal elszigeteljük.
  2. Az érzéstelenítés szinte azonnal eléri a kívánt hatást, így megkezdjük az anyajegy eltávolítását. A kimetszés biztonsági zóna ráhagyásával, babérlevél alakban történik.
  3. A sebet összevarjuk, és szükség esetén a varratok behelyezése után a sebre plasztikai csíkokat helyezünk, hogy előidézzük a mielőbbi gyógyulást.
  4. A sebre steril kötés kerül, amit se víz, se szennyeződés nem érhet a következő hetekben. A betegnek óvnia kell, és ajánlatos ebben az időszakban felfüggeszteni a sporttevékenységeket.
  5. A műtét során eltávolított bőrdarabot formalinba tesszük és elküldjük szövettani vizsgálatra.

Azt javasoljuk, hogy ha bőrelváltozást tapasztal testén, minél előbb jelentkezzen be magánrendelésünkre!

Kezeléseinkkel Önnek is segíthetünk!Kérjen időpontot rendelőnkbe!

Aktuális akciók

A fokozott izzadás a magyar lakosság közel 3 százalékát érinti! Önnek is vannak problémái az izzadással? Kellemetlen tüneteket tapasztal, de nem tudja, hogy ez milyenfokú probléma? Akkor csinálja meg izzadás tesztünket és...

Rendelőnk

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Rendelőnk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: